Ugrás a tartalomra

Tisztújító kongresszust tart Madridban az Európai Néppárt

Gál Kinga, a Fidesz EP-képviselője a tíz alelnökjelölt egyike

Madridban tartja kétnapos tisztújító kongresszusát az Európai Néppárt (EPP) szerdán és csütörtökön, ahol új elnököt és tíz alelnököt választanak. A tanácskozáson részt vett Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke.

Pásztor István vezetésével a Vajdasági Magyar Szövetség küldöttsége is részt vett a kongresszuson, a vajdasági magyar párt ugyanis a Néppárt, a legbefolyásosabb jobbközép, európai szintű politikai erő társult tagja.

A párt elnöki posztjára a jelenlegi elnök Joseph Daul az egyetlen jelölt. A francia politikust két éve választották meg, miután a pártot 23 éven át vezető belga Wilfried Martens elhunyt.

„Európa sosem állt még szemben olyan súlyos kihívásokkal, mint most, az európaiak pedig válaszokat várnak ezekre a kihívásokra” – mondta Joseph Daul, az Európai Néppárt elnöke szerdán a szervezet kétnapos madridi kongresszusát megnyitó beszédében.

A francia politikus többek között a migránsválsággal, a terrorizmussal és a gazdasági kihívásokkal összefüggésben beszélt erről.

A legfontosabbnak a biztonságot, az európai értékek védelmét nevezte. „Európának példának kell maradnia” – fogalmazott. Mint mondta, az első számú európai pártnak lenni nagy felelősséget jelent, amelytől az európaiak konkrét válaszokat várnak a jövővel kapcsolatban.

Az EPP elnöke a migrációról szólva hangsúlyozta: morális érték, hogy segíteni kell a háború elől menekülőket, akik az életüket kockáztatják a nyílt tengeren, de „nem lehet mindenki előtt ajtót nyitni”. „Felelősséggel tartozunk a saját állampolgárainknak” – fogalmazott, és hozzátette, hogy a külső határok ellenőrzése kulcsa Schengen védelmének.

Joseph Daul szerint az egyik legnagyobb kihívás Európa számára, hogy megmaradjon nyitott társadalomnak, úgy hogy közben nem veszíti el indentitását.

A menekülteket integrálni kell, „megosztani velük értékeinket” – mondta, példaként említve ezek közül a férfiak és nők közötti egyenlőséget és a toleranciát.

A kongresszuson több határozati javaslatról is vitáztak és szavaztak a küldöttek, ezek közül hármat a házigazda spanyol PP terjesztett be. Az egyik a tagállamok területi integritásának és nemzeti egységének védelméről szól, tekintettel a katalán függetlenségi törekvésekre.

A második a gazdasági reformok védelmét tartalmazza, figyelembe véve, hogy a spanyol tapasztalat megmutatta: ez a legjobb út a gazdaság helyreállítására és a munkahelyteremtésre.

A harmadik javaslatában a PP kezdeményezi, hogy támogassák a politikai üldözöttek befogadását, megkülönböztetve őket a gazdasági okok miatt érkező illegális bevándorlóktól.

A kongresszuson részt vevő Orbán Viktor magyar miniszterelnök újságíróknak nyilatkozott. Európa lakossága túlnyomó részt támogatja a magyar kormány intézkedéseit – mondta a magyar kormányfő.

„Schengen egy érték, amelyet védenünk kell” – hangsúlyozta és megerősítette, hogy nem várható a horvát határ megnyitása, mert a magyar kormány célja, hogy a migránsokat visszafordítsa, a jelenlegi migrációs hullám ugyanis megsemmisítheti Európát.

„Európa a törvény uralmát jelenti, ha nem tartjuk be a szabályokat, az káoszhoz vezet. Be kell tartanunk a szabályokat, jelen esetben a schengeni szabályokat” – fogalmazott a magyar miniszterelnök.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, szerkesztőségi összefoglaló
Többi hír
A VMSZ támogatni fogja szavazatával az új kormányfőt és a kormány tagjait, emelte ki dr.
Dr. Pásztor Bálint: A VMSZ támogatni fogja az új kormányt
Megduplázta a helyhatósági választásokon való részvételhez szükséges támogatói aláírások számát Temerinben a Vajdaság
Temerinben közös listával indul a helyhatósági választásokon a VMSZ és a VMDP