Ugrás a tartalomra

A tét hatalmas, a pillanat történelmi

Pásztor István: Olyan közösség vagyunk, amely igenis le tudja küzdeni a nehézségeket – Soltész Miklós: A munkát, amelyet önök elkezdtek, nem lehet abbahagyni

A Vajdasági Magyar Szövetség tegnap a városháza dísztermében tartotta meg szabadkai programbemutatóját. A vendégeket Maglai Jenő, Szabadka polgármestere és Bunford Tivadar, a VMSZ szabadkai elnöke köszöntötte.

A polgármester beszédében kiemelte, hogy az elmúlt időszakban sok nehéz és kihívó pillanat előtt állt a magyar közösség, de azzal a magyarok, különösen a szabadkai magyarok megküzdöttek, hogy a szabadkai városházát újra a sajátjukként élhessék meg.

– Ugyanígy eredményeket érhetünk el, ha bátrak, összetartók és kitartóak leszünk, valamint ha a szívünk a helyén lesz a következő választásokon is, hiszen a közösség számára fontos, hogy újra teljesítsünk, valamint a közösség érdeke mellett teljes mértékben kiálljunk – mondta a polgármester.

A VMSZ szabadkai elnöke kiemelte, hogy nagyon nagy a felelősség, de annál is nagyobb az elkötelezettség, a maradandó, tartós érték megalkotása iránt.

– A tét hatalmas, a pillanat történelmi. Olyan parlamenti választások elé nézünk, amelyek után szinte létkérdése a vajdasági magyarságnak, hogy saját parlamenti frakciója legyen a Szerbiai Képviselőházban, és része legyen az újonnan felálló hatalomnak – emelte ki a VMSZ szabadkai elnöke.

Bunford Tivadar szerint csak úgy lehet elérni, hogy a vajdasági magyarság által megfogalmazott prioritásokat az új szerb kormány elfogadja, valamint hogy a vajdasági magyar közösség érdekei ne maradjanak ki az európai uniós tárgyalások során, ha a vajdasági magyarság része lesz az újonnan felálló hatalomnak.

Végezetül megjegyezte, a VMSZ választási programja a magyar emberekhez szól, és ebben a programban azt szeretnék elérni, hogy a magyarság megmaradjon, a szülőföldjén, itthon maradjon.

Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, Szociális és Családügyért Felelős Államtitkárság szociális és családügyért felelős államtitkára bátorító és biztató szavakkal fordult a jelenlevőkhöz.

–  A munkát, amelyet önök elkezdtek, nem lehet abbahagyni. Ha azok, akik közélettel foglalkoznak, és nap mint nap találkoznak annak nehézségeivel, támadásaival, munkájukat félbehagynák, akkor sok-sok embert cserbenhagynának. Mindemellett történelmi lehetőség előtt állunk, mert két választás lesz. Egy Szerbiában és egy Magyarországon – mondta az államtitkár.

Mint megjegyezte, a két választás lehetőséget nyújt a magyarságnak, valamint mindazon nemzeteknek, amelyek együtt szeretnének működni a magyarsággal, hogy újra bebizonyítsák, nem kell mindig Nyugat-Európát irigyelni, mert az itteni emberek is tudnak olyan termékeket előállítani, amelyekre méltán büszkék lehetnek, és amelyek segítségével szülőföldjükön tudnak maradni. Hozzátette, hogy ugyanolyan fontos a VMSZ és a leendő szerb partnere közötti kapcsolat, valamint a Fidesz és a VMSZ kapcsolata. Megjegyezte, az EU-s csatlakozási folyamat nem feltétlenül jelenti azt, hogy azonnal jobb lesz minden, de ha Szerbia felkészülten áll hozzá a csatlakozáshoz, ha elfogadja Magyarország csatlakozási tapasztalatait, akkor minden bizonnyal pozitív eredményeket érhet majd el, ez a folyamat ugyanis anyagilag is segítheti az országot és a helyben maradást.

– Óriási kihívás önök részére, hogy a választások hogyan sikerülnek. Ha jól élnek mindennel, akkor Szerbia úgy léphet be az EU tagjai közé, hogy az itt élő magyarság és a többi nemzet életét is szolgálhatja. Hajrá, Vajdaság, hajrá, magyarok – mondta az államtitkár.

A falu-, a tanya- és peremvárosi gondnoki szolgálatról szóló programot Sárcsevity Bea, Szénási Oszkár és Csikós László mutatta be, majd Varga László köztársasági képviselő az EU-csatlakozás fontosságáról beszélt, megjegyezve, hogy csupán a VMSZ foglalkozik az EU csatlakozással kampányában, majd Pásztor Bálint köztársasági képviselő, a VMSZ frakcióvezetője szólt a közönséghez. Kiemelte, hogy a VMSZ olyan programmal indult a választásokra, amely világos, megvalósítható és számon kérhető.

– Programunk, az elmúlt hetek tapasztalatai alapján találkozik az emberek elvárásaival. Azt kívánjuk elérni, hogy javuljon a közbiztonság, legyen több munkahely, legyen könnyebb az élet. Mindezt nem ígértük, mert az felelőtlenség lenne. Segítséget kérünk, hogy segíthessünk, hogy újra erős érdekképviselete legyen a vajdasági magyarságnak – mondta Pásztor Bálint.

Dr. Nagy Imre professzor a VMSZ gazdasági és térségfejlesztési programjáról beszélt, majd Pásztor István, a VMSZ elnöke szólalt fel. Beszédében köszönetet mondott az államtitkárnak, annak támogatásáért, segítségéért és barátságáért. Mint megjegyezte, a szabadkai szószék előtt már többször állt, és jelen alkalom ugyanolyan emlékezetes, mint az a négy évvel ezelőtti januári nap, amikor bejelentette, hogy nem lehet megalázni a VMSZ-t, és kiléptek a helyi hatalomból.

– Sokan akkor azt gondolták, hogy ez öngyilkos lépés. Négykézláb mászva próbáltunk felállni. Ha akkor megtörtünk volna, ha azt csináltuk volna, amire számítottak, hogy megalázzuk magunkat, akkor most nem lennénk itt – hangsúlyozta a pártelnök.

Hozzátette, hogy nem a négy évvel ezelőtti napról kíván beszélni, hanem azokról a folyamatokról, amelyeket az a nap megindított. Kiemelte, ha akkor nem úgy léptek volna, akkor a mostani kampányban a VMSZ nem tudott volna 500 rendezvényt megtartani, és nem tudott volna három nap alatt 10 ezer aláírást összegyűjteni, és a polgárok nem engedték volna be a VMSZ-t az otthonaikba.

– Azért engedtek be bennünket, mert azt remélték, hogy azt képviseljük, ami az ő érdekük. Nem mi írtuk a választási programunkat, csak mi vetettük a papírra. Azt a programot ez a közösség írta, az van benne, ami a vajdasági magyar emberek gondja, baja és annak lehetséges megoldása – mondta Pásztor István.

Az elmúlt kampány rendezvényeiről szólva kiemelte, látszott, hogy a közösségben van erő, és előre akar haladni: „Ez adott nekünk hitet és lelkesedést!”.

Végezetül megjegyezte, a VMSZ arra készül, hogy bár direkt kormányzati szerepet nem vállal a választások után, de a magyarság számára fontos szaktárcákba – a mezőgazdasággal, a szociális ügyekkel, az egészségüggyel, az infrastruktúrával, az EU-val foglalkozó minisztériumokba – szakpolitikusokat küld majd, valamint az önkormányzati és a tartományi pozícióik is erősödnek majd. Végezetül megjegyezte: „Olyan közösség vagyunk, amely igenis le tudja küzdeni a nehézségeket!”.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, dió
Többi hír
A VMSZ támogatni fogja szavazatával az új kormányfőt és a kormány tagjait, emelte ki dr.
Dr. Pásztor Bálint: A VMSZ támogatni fogja az új kormányt