Ugrás a tartalomra

Teška godina za poljoprivrednike

Iako šabački kraj ove godine ima rekordne površine zasejane pšenicom, čak 12.000 hektara, prinos hlebnog zrna osetno je manji. Zbog poplava i biljnih bolesti, slabiji je i kvalitet, pa sa nekih parcela, požnjevena pšenica, ne može se upotrebiti ni kao stočna hrana.

U ataru Drenovca padaju poslednji otkosi pšenice. Meštani kažu da je godina obećavala da će biti rodna sve do proleća, a onda su voda, bolesti i glodari uzeli danak.

Prinosom od tonu i po do tri niko nije zadovoljan, a retko ko i otkupnom cenom od 18 dinara za kilogram.

"Ljudi su u minusu, ja sam na nuli ali nije poenta da se bude na nuli, nego da se zaradi", kaže Srboljub Ranković iz Drenovca.

"U ovo sam uložio, ne samo ja, već i drugi, zadužio se, postoji neki period kad treba da platim. Ja ovo sve moram da prodam, da mi isplate po ceni koju su oni doneli. Sad je najveće pitanje šta da uradim na jesen, da li da uopšte sejem", dodaje Milan Burmazović iz Drenovca.

U Direkciji za poljoprivredu navode da se od ukupno 30.000 poplavljenih hektara, na više od 7.000 dugo zadržala voda. Oko 2.200 hektara žetvenih površina je presejano, a kvalitet zrna pšenice umanjile su bolesti pepelnica i žuta rđa.

"Gde imamo pšenice sa niskim hektolitrom, čak i količina koje su dolazile na prijem, a koje nisu mogle da se otkupe sa hektolitrom ispod 60, što nije preporučljivo ni za stočnu hranu. Zato su potrebne konsultacije sa veterinarskim stručnjacima", kaže Predrag Srdanović iz Direkcije za poljoprivredu Šabac.

U Mlinskoj industriji "Popović" kažu da su, s obzirom na vremenske uslove, ove godine zadovolji otkupom pšenice. U odnosu na prošlu sezonu uskladištiće za petinu manje količine, a novac za otkupljeno žito isplaćuju odmah.

"Svi prazni prostori su spremni za prijem, urađeno je zadimljavanje, dezinfekcija i dezinsekcja. Prijem je u toku i mi smo zadovoljni. Svi poljoprivredni proizvođači koji imaju uskladištenu robu kod nas, moći će Republičkoj direkciji za robne rezerve da projau svoju robu", kaže direktor DPS "Klas group" Vladimir Popović.

Iako kiša prekida radove, žetva u šabačkom kraju biće završena ove sedmice. Stručnjaci za jesen već sada upozoravaju ratare da upotrebljavaju deklarisano seme i primenjuju sve agrotehničke mere.

Szerző (Forrás)
RTS
Többi hír