Ugrás a tartalomra

A szórványmagyarság bizakodással néz a parlamenti választások elé

A fiatal szakemberek elvándorlásának megállítását, valamint a művelődési egyesületekkel folytatott zökkenőmentes kapcsolattartást és összefogást szorgalmazza Kúla, Verbász és környékének szórványmagyarsága. A Bátran, de felelősséggel címet viselő választási programmal lakossági fórumon ismerkedtek a térség lakosai.

A fiatalok szerint a legégetőbb kérdés az elvándorlás megállítása Verbász és Kúla térségében. A megoldás kézenfekvő – mondja Jút Olivér. „Csakis azzal lehet, szerintem, hogy munkát kell találni nekik valamilyen szinten helyben. Vagy biztosítani egy olyan munkavállalási rendszert, amivel esetleg egy kis reményük lehet, hogy munkához jutnak.”

A helyi művelődési egyesület szívesen látna vendégeket, akik egy-egy irodalmi, zenei esttel, színdarabbal, más vajdasági térségek néphagyományaival gazdagíthatnák a művelődési kínálatot. Támogatás híján azonban az utóbbi években erre nincs lehetőség – mondja Paróczi Mária, a verbászi Szirmai Károly MME elnöke.

„Ugyanúgy a Szirmai Károly Magyar Művelődési Egyesületnek is van női énekkara, amely talán elmehetett volna repertoárjával máshova is, ez mind nem volt megszervezve, és ez egy kicsit fájó pont volt. Én ebből a szempontból az idén szeretném megpróbálni, hogy tartsuk a kapcsolatot más művelődési egyesületekkel is, akkor hátha sikerül majd megmutatni, hogy mégis Verbászon is van egy kis élet a magyarságban.”

Ez létfontosságú, különösen ott, ahol szórvány- vagy szigetmagyarság él. Megmaradása érdekében nagyon fontos az oktatás, a kultúra pénzelése – mondta a lakossági fórumon Valka Károly, a VMSZ kúlai szervezetének elnöke.

„Természetesen fontosak azok az elképzelések is a programból, amelyek a gazdaság fellendítését illetik, de úgy gondolom, hogy ez az első három, ez a létfontosságú a kúlai, a verbászi magyarság számára. Természetesen ezt akkor lehet elérni, ha az ország gazdasági helyzete javul, mert abban az esetben a mi honfitársaink is talán jobb helyzetbe fognak kerülni, és könnyebb lesz megoldani az oktatást, a művelődést és a többi területet, amelyek fontosak a kisebbség szemszögéből.”

A lakossági fórum résztvevői jónak tartják az elképzelést, hogy a VMSZ a következő mandátumban a parlamenti többség részeként politizáljon.

Ezt tapasztalta Varga László parlamenti képviselő. „Én azt gondolom, hogy ezek a találkozók abban erősítettek meg bennünket, hogy mindaz, amit leírtunk a választási programunkban, azt az emberek reálisnak tartják, megalapozottnak tartják, ugyanakkor támogatandónak tartják, és mindezek alapján bizakodással tekintünk az előttünk álló három hét után március 16-ra, a választások napjára.”

A választáson az a tét, hogy a parlamentben lesz-e olyan támogatottságunk, hogy komolyan vegyenek bennünket, a vajdasági magyarságot képviselő érdekeket – hangsúlyozta Varga László.

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír