Ugrás a tartalomra

A szórványban is megemlékeztek az 1848-as magyar forradalomról

A szórványban is megemlékeztek az 1848-as magyar forradalomról

Az 1848/49-es forradalom és szabadságharc emlékére szerveztek alkalmi műsort Torontálvásárhelyen. Az esemény a József Attila Művelődési Otthon, a Moša Pijade Általános Iskola és a Magyar Művelődési és Művészeti Központ összefogásával valósult meg.

A torontálvásárhelyi megemlékezés a himnusz eléneklésével kezdődött, majd Pintér Anna-Mária, tartományi képviselő mondott köszöntőbeszédet.

„Bármelyik magyar település volt itt, Dél-Bánátban is, mindenhol forradalom volt, és úgy itt, Torontálvásárhelyen is, ahol a külügyminiszter még az iratában is följegyezte – Szemerédi Bertalan volt anno a miniszter –, és ő is a torontálvásárhelyieket úgyszintén külön kiemelte, hogy milyen hősiesen megállták a helyüket.”

A gyerekeket Marković Elvira magyar irodalomszakos tanárnő és Győri Zoltán zenetanár készítette fel a műsorra. Szavalatok, az események leírt története és alkalmi dalok hangzottak el.

Nyíregyházi Renáta, a József Attila Művelődési Otthon művelődésszervezője: „Mutassuk meg magunkat, torontálvásárhelyi magyarok, hogy igenis, vagyunk és nekünk nemzeti ünnepeink igenis, nagyon fontosak. A művelődési otthon kisterme teli van, ez arról tanúskodik, hogy a fellépők száma is igen nagy.”

Első alkalommal mutatkoztak be együttesként Győri Zoltán harmonikás, Kovács József, citeraoktató és Tóth Zsolt, református kántor, akik Kossuth-nótákat adtak elő. A műsort pedig a Gyökerek nevet viselő vegyeskar zárta.

Kalánka Judit, a Magyar Művelődési és Művészeti Központ titkára: „Egész télen készülgettünk, kikerestük a dalokat, melyik legyen, most körülbelül már egy jó hónapja, hogy állandóan próbálunk.”

Családtagok, pedagógusok is örömmel kísérték a műsort, amelyben egy újabb korosztály mutatkozott be.

Tóth Horváth Andrea, pedagógus: „Szerintem, olyan időket élünk, amikor szükség van a hősökre, amikor a nemzetnek szüksége van a hősökre, az őszinte, bátor, szókimondó emberekre és mint magyar pedagógus az a kívánságom, hogy a fiatalok továbbvigyék a márciusi ifjak szellemiségét.”
 

A rendezvényt Kovács Elvira köztársasági parlamenti képviselő, Lality Urbán Emese államtitkár és Vidrács Krisztina, a helyi iskola igazgatónője is megtisztelte jelenlétével.
 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír
A szükséges ezer helyett 1478 aláírást gyűjtött a Vajdasági Magyar Szövetség Szabadkán, a lista indulásához az önkorm
Zentán elsőként adták át a Vajdasági Magyar Szövetség – Dr.
A VMSZ Zentán is átadta a listát