Ugrás a tartalomra

Szombaton minden a fokhagymáról szól majd Ludason

Szombaton kezdődik a hagyományos Fokhagymafesztivál Ludason. A rendezvényt tradicionálisan a falunapi ünnepséggel együtt rendezik meg.

A ludasi Varga Margit már évtizedek óta foglalkozik fokhagymatermesztéssel. Korában még nagyban, ma már csak kis mennyiségben foglalkozik a gyógy- és fűszernövénnyel. Annak idején nagyanyjának nagy szerepe volt a fesztivál létrejöttében. Margit néni a szombati kezdésig még több kilónyi fokhagymafűzért készít el. „Olyan 60-70 fogás körül, de van még mit fonni. Ezt nem az én részemre, ezt csak ajándékba fonom, nekem nem sok hagymám van. Egy húszat kiviszek, hogy részt vegyek én is a Fokhagymafesztiválon.”

Ludason már régóta termelnek fokhagymát. Az idei termés is jó volt, de a termesztők szempontjából még jobb hír, hogy a fűszernövény felvásárlási ára idén 250 dinár körül mozog. Aladics Tibor, közgyűlési elnök, Ludas HK: „A Fokhagymafesztivál egy olyan gondolat volt anno, amikor arra gondoltunk, hogy nézzük meg, Ludasnak mi a sajátossága. Akkor jött az ötlet az akkori vezetőség részéről, hogy legyen a fokhagyma az a cikk, amit fesztiválszintre tudnánk emelni, hiszen akkor divat volt, épp akkor kezdődtek az ilyen fesztiválok.”

Szombaton délelőtt gyermekfoglalkozásokon és vízi sportokon is részt vehetnek az érdeklődők. Tíz órától a ludasi fokhagymatermelők szaktanácskozást tartanak majd a helyi közösség épületében. Magyarországról is érkeznek vendégek. A fesztiválon művelődési műsor és koncert is várja a látogatókat.

Szerző (Forrás)
Pannon RTV, Vajdaság Ma
Többi hír
A VMSZ támogatni fogja szavazatával az új kormányfőt és a kormány tagjait, emelte ki dr.
Dr. Pásztor Bálint: A VMSZ támogatni fogja az új kormányt