Ugrás a tartalomra

Szerbnyelv-oktatás „nulláról”

Továbbképzés a szerb nyelvet magyar diákoknak oktató pedagógusok részére Magyarkanizsán

Régóta tudjuk, hogy a homogén magyar közösségekben élő tanulók nehezen sajátítják el az államnyelvet (nem is csak Szerbiában), miközben a rövidebb ideig tanult idegen nyelvvel gyakran sokkal könnyebben boldogulnak.

Sok szó esett eddig is a problémáról, de kevés gyakorlati lépés történt azzal a céllal, hogy kedvező fordulat álljon be Vajdaságban a szerb nyelv oktatásában. A javulás érdekében szervezett szombaton egynapos továbbképzést a Magyar Nemzeti Tanács Magyarkanizsán, a J. J. Zmaj iskolában a helybeli, zentai és adai pedagógusok részére, akik az általános iskolában szerb nyelvet adnak elő magyar diákoknak.

A képzést Jerasz Anikó, az MNT Végrehajtó Bizottságának elnöke nyitotta meg, aki jól ismeri a környezetnyelv oktatása körüli gondokat, mert korábban maga is épp ebben az iskolában tanította szerb nyelvre a gyerekeket. Elmondta, hogy a pedagógusokat új módszerekkel igyekeznek megismertetni, amelyek hatékonyabbá tehetik a nyelvtanulást, és amelyek javítják a tanulók kommunikációs készségét. Megjegyezte, jelenleg az a legnagyobb gond, hogy az oktatási program és a tankönyvek nem megfelelőek a homogén közösségben élő magyar gyerekek oktatásához.

A nap folyamán a pedagógusok az Azbukum nyelviskola módszereivel ismerkedhettek meg. Nataša Milićević Dobromirov magiszter, a húszéves tapasztalattal rendelkező, újvidéki székhelyű oktatási központ alapítója és vezetője arról beszélt, hogy az egyetemen, bár módszertant mindenki hallgatott, nem tanították meg a leendő tanárokkal, hogy miként tudják eredményesen oktatni a nyelvet.

Mert a tanítás akkor sikeres, ha a tanuló nem „menekül” az óráról, hanem érdeklődő, a következő órán emlékszik a tanultakra, elégedett, s a tanárnak is sikerélménye van, úgy érzi, hogy eredményes munkát végzett. Ugyanakkor vannak helyzetek, amikor a pedagógus ugyanolyan tudással és odaadással végzi a munkáját, mégis csalódik, miként a diákok is, mert nem haladnak a nyelvtanulással. Ezért az eredménytelenségért senki sem hibáztatható, mert az az oka, hogy a minisztérium programjából kimaradt a szerb nyelv mint nem anyanyelv, vagyis idegen nyelv tanítása, amikor is az oktatást nulláról kell kezdeni. A célok ugyanazok, mint más esetekben, csak a megközelítés más, a módszerek térnek el. Az Azbukum tanárai ezeket a tapasztalatokat igyekeznek átadni, s ha nem is áll be azonnal nagy fordulat az oktatásban, eredményesebbé tehető a pedagógusok munkája.

A továbbképzést más községek tanárai körében is folytatja a Magyar Nemzeti Tanács.

Szerző (Forrás)
fi, Magyar Szó
Többi hír