Ugrás a tartalomra

A Szerbiáról szóló jelentés elfogadása a vajdasági magyaroknak is kedvez

Az Európai Parlament (EP) külügyi bizottsága által ma Strasbourgban elfogadott Szerbia-jelentés a vajdasági magyarság számos időszerű problémáját is megemlíti.
Schöpflin György néppárti árnyék-jelentéstevő és Gál Kinga, a külügyi bizottság póttagja áttörésnek tekinti, hogy közös módosító indítványaikat sikerült nagy többséggel elfogadtatni, így a vajdasági magyarság számos időszerű problémája hangsúlyosan szerepel a dokumentumban.
A Vajdasági Magyar Szövetséggel egyeztetve kidolgozott javaslatoknak köszönhetően a jelentésben megnevezték a Vajdaság régiót. A dokumentumba bekerült az utalás a tartomány autonómiáját és költségvetését megnyirbáló kormányzati intézkedésekre.
"Az EP Szerbia-jelentése útmutató a demokratikus Szerbia irányába, elengedhetetlen feltételekkel a kisebbségi jogok iránt" - hangsúlyozta Schöpflin György a szavazást követően. Fontosnak nevezte, hogy a dokumentumban minden olyan lépést megnevezzenek, amely hátrányosan érinti a szerbiai kisebbségek - így a vajdasági magyarok - jogait.
Az EP előreláthatólag a márciusi plenáris ülésen fog szavazni a jelentés végleges szövegéről. (MTI)

Többi hír
A Vajdasági Magyar Szövetség tisztelettel értesíti a polgárokat, hogy az önkormányzati jelöltlisták állításához szüks