Ugrás a tartalomra

Szerbia a híd

Tizenöt ország kormányfője, közöttük Orbán Viktor vesz részt a holnap kezdődő gazdasági csúcstalálkozón Belgrádban – A kínai miniszterelnök már ma megérkezik

A Szerbia és Kína közös szervezésében holnap és holnapután megrendezésre kerülő Kína–Közép-Kelet-Európa csúcstalálkozón 16 közép- és kelet-európai ország államvezetésének képviselője vesz részt. A becslések szerint ebből az alkalomból nagyjából 5 ezer vendég érkezik Belgrádba. Az eddigi bejelentések értelmében Szerbia egyebek mellett arra számít, hogy a találkozón Magyarországgal és Kínával újabb előrelépést érhet el a Budapest–Belgrád-vasútvonal felújításának ügyében.

Horvátország az egyetlen olyan ország, amelynek kormányfője nem vesz részt a csúcstalálkozón, helyette a kormányfő-helyettes utazik Belgrádba.

Li Ko-csiang kínai miniszterelnök várhatóan már ma délután megérkezik Belgrádba. A holnapi nap a résztvevők közötti bilaterális találkozókkal kezdődik, majd délután négy órakor a Száva Központban elkezdődik a csúcstalálkozó, amelyet Vučić, Li és Ewa Kopacz, Lengyelország miniszterelnöke nyitnak meg. A tervek szerint Kopacz itt jelenti majd be, hogy varsói székhellyel megalakul a Kína–Közép-Kelet-Európa Gazdasági Bizottság. A találkozón számos kínai vállalat bemutatkozását tervezik. Szintén holnap délután a szövetségi palotában a kormányfők találkozójára kerül sor.

Holnapután rendezik meg a szerb, magyar, macedón és kínai kormányfők találkozóját, amelyen a Budapest–Belgrád-vasútvonal felújításának lehetőségeit vitatják meg a felek, akik a beszélgetést követően sajtótájékoztatón összegzik álláspontjukat. A szerb államvezetés és a kínai kormányfő közötti protokolláris találkozókra holnapután délután kerül sor. A szerb és a kínai félnek több megállapodást is alá kellene írnia.

Aleksandar Vučić a témával kapcsolatban tegnap azt mondta: Szerbia nem egy, a Nyugat és Kelet közötti ország, hanem a Nyugat és Kelet kreatív találkozási pontja. A modern Szerbiának gazdasági, közlekedési és kulturális szempontból is hidat kell képeznie Nyugat és Kelet között, nyomatékosította Vučić.

 

Szerző (Forrás)
Magyar Szó
Többi hír
A szükséges ezer helyett 1478 aláírást gyűjtött a Vajdasági Magyar Szövetség Szabadkán, a lista indulásához az önkorm
Zentán elsőként adták át a Vajdasági Magyar Szövetség – Dr.
A VMSZ Zentán is átadta a listát