Ugrás a tartalomra

Szép és modern színházépületet ígérnek

Pénteken újra megnyitották az építőhelyet a szabadkai Népszínház építkezésén

Két év után újraindulnak az építkezési munkálatok a szabadkai Népszínház épületén, az építőhelyet tegnap, pénteken nyitották meg újra. Ez alkalomból Modest Dulić, Szabadka polgármestere, dr. Bojan Pajtić tartományi kormányfő és Pásztor István tartományi képviselőházi elnök a szabadkai városvezetőség kíséretében a helyszínre látogatott.

– Örülök, hogy eljutottunk egy általános megegyezésig valamennyi érintett politikai szereplővel, figyelembe véve a város igényeit és a pénzügyi lehetőségeket – mondta a polgármester, aki hangsúlyozta, a tartományi támogatás nélkül ez az objektum nem épülhetne fel.

A Tartományi Nagyberuházási Alap eszközeiből 500 millió dinárt különítenek el arra, hogy folytatódjon a Népszínház építése. A munkálatok a színházépület a hat oszlop mögötti, a műemlékvédelmi szempontból védett rész felújításával folytatódnak.

– A tartomány megfelelően teljesítette kötelezettségeit, ebben a pillanatban is a tartomány finanszírozza a munkálatok folytatását. A következő 3 év alatt el kell készülnie a szabadkai színházépületnek, a város ezt megérdemli. A legreprezentatívabb épületnek kell lennie, nemcsak Szabadkán, hanem Vajdaságban is, éppen ezért tiszteletben tartottuk és ezután is tiszteletben tarjuk a szerződéi kötelezettségeinket, hogy ez a színház 3 év múlva felragyogjon – nyilatkozta dr. Bojan Pajtić.

– Azért szép ez mai nap, mert sikerült előrelépést tenni a színházépítésben, örülök annak, hogy folytatódnak a kivitelezési munkálatok. Ez nemcsak városi szempontból fontos, hanem kulturális és politikai szempontból is. Fontos, hogy kimozdult ez a történet a holtpontjából. Amíg a védett részen ezek a felújítási munkálatok tartanak, megfogalmazódik az az elképzelés, amelynek alapján át kell majd dolgozni a főtervet, és az alapján egy olyan színház tud létrejönni az elkövetkező 2-3 évben, ami ki tudja elégíteni hosszú távon a színház, a város, a közönség igényeit. Ez egy olyan elképzelés lesz, amely bele fog illeni a város összképébe, az épület belakható tud lenni – hallottuk Pásztor Istvántól.

A tervek szerint a beruházás értéke 10 millió euró körüli kell hogy legyen, így kell átdolgozni a főtervet.

– A terv átdolgozásánál két tényezőt kell figyelembe venni, az egyik a korlátozott pénzügyi helyzet, azaz a limit a 10 millió euró, amellyel hozzávetőlegesen rendelkezni tudunk, a másik pedig a színház aktivitásához, működéséhez szükséges feltételek. Ezt a két paramétert adtuk meg a tervezőknek, és ők azt ígérték, arról biztosítottak minket, hogy 10 millió euróból ez az épület szép és modern színház lehet. Ami eddig felépült, azt nem bontják le – mondta a Modest Dulić.

Daniel Kukarastól, a színházépítési szakcsoport koordinátorától megtudtuk, hogy a lépcsőket annak idején nem lerombolták, hanem szétbontották – ezt figyelemmel is kísérte a műemlékvédelmi felügyelet – csupán két-három lépcsőfok tört el véletlenül, így tulajdonképpen a lépcső rekonstrukciója főként annak eredeti darabjaiból történik. A következő szerződés keretében a hiányzó téglákat pedig megvásárolják (mint ismeretes, a bontásból származó 400 ezer tégla, amelyet a védett rész felújítására tettek félre, évekkel ezelőtt eltűnt, a Népszínház ismeretlen elkövető ellen feljelentést tett, a bírósági eljárás még folyik).

Szerző (Forrás)
Tápai Renáta, Magyar Szó
Többi hír