Ugrás a tartalomra

A szakképzés újraértékelése

Tanműhely, minipékség, erőgép - A Topolyai Mezőgazdasági Iskolában átadták a 2015 a külhoni magyar szakképzés éve program keretében kialakított és berendezett tanműhelyeket

A 2015 a külhoni szakképzés éve program keretén belül tegnap átadták a topolyai Mezőgazdasági Iskola tangazdaságában azt az állategészségügyi tanműhelyet, amelynek kialakítása és berendezése a magyar Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága és a Bethlen Gábor Alap támogatásával valósult meg. A tanműhelyet Potápi Árpád János, Magyarország nemzetpolitikai államtitkára avatta fel.
- Egy esztendeje, hogy a Nemzetpolitikai Államtitkárság megindította a külhoni magyar szakképzés évét, és erre a Magyar Állandó Értekezlet, illetve a Magyar kormány adott nekünk felhatalmazást. Ötszáz millió forint állt rendelkezésre erre a tematikus programra, melyből 344 millió forintot tudtunk fejlesztésekre, felújításokra, illetve különböző berendezésekre, eszközökre költeni. A többi, körülbelül 160 millió forintot konferenciákra, továbbképzésekre, szakmai gyakorlatokra, illetve ösztöndíjakra fordítottuk, elsősorban határon túli magyar gyerekek bevonásával. Az egy év során körülbelül 10 000 diákot sikerült elérnünk. Ez egy nagyon nagy szám, hiszen a Kárpát-medencében Magyarországon kívül körülbelül 30 000-en vesznek részt szakképzésben magyar nyelvű, illetve részben magyar nyelvű iskolákban. Ide, a Vajdaságba 60 millió forint fejlesztési támogatást tudtunk nyújtani. Három intézményben valósult meg kisebb-nagyobb fejlesztés, Magyarkanizsán, Adán, illetve itt, Topolyán – nyilatkozta Potápi Árpád János, a megnyitót követően a sajtó képviselőinek, és hangsúlyozta, hogy az utóbbi egy - másfél évben a nemzetpolitika a hagyományos irányok mellett a gazdaságpolitikai irányban is előrelépett.

- A szülőföldön való boldogulást, ki kell mondanunk, gazdasági eszközökkel is kell segítenünk. Ebből a szempontból a Vajdaság számunkra egy olyan utat jár be, ami a többi régió számára is példaértékű, és a magyar kormány támogatásával 500 milliárd forint gazdaságfejlesztési prdogramot tud megvalósítani a következő néhány évben. Nagyon remélem azt, hogy megáll az itteni magyarság elvándorlása, megáll az itteni magyarság fogyása, és a következő években egy gyarapodó, gazdagodó és gazdaságilag is erősödő magyarságról fogunk majd beszámolni - fejezte ki reményét Potápi Árpád János.

A 16 millió forintból, amit a topolyai Mezőgazdasági Iskola kapott a program keretén belül, állategészségügyi tanműhelyt rendeztek be, minipékséget szereltek fel, egy erőgépet, egy traktort és szerszámkészletet is tudtak vásárolni, tudtuk meg Tóth Tibor iskolaigazgatótól, aki azt is kiemelte, hogy tanulóik a tematikus évnek köszönhetően az idén számos szakmai gyakorlaton vehettek részt Magyarországon, és mindez nagyban hozzájárul a szakképzés színvonalának növekedéséhez, megnövelve az esélyét annak, hogy az itt végzett fiatalok könnyebben munkába tudjanak állni, vagy akár önálló vállalkozásba is kezdjenek.

Az ünnepségen a magyarországi küldöttség mellett jelen volt Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke, Fremond Árpád a Vajdasági Magyar Szövetség alelnöke és Kislinder Gábor, Topolya polgármestere.

A szakképzés éve program vajdasági partnere az MNT volt, melynek oktatás fejlesztési stratégiájában is hangsúlyos szerep jut a szakképzésnek, a szakiskoláknak, melyek a továbbtanuláshoz is jó alapot adnak, de a munkába álláshoz is kellő gyakorlati tudást biztosítanak.

- Itt nálunk is, a Vajdaságban lebecsüljük a szakközépiskolákat, a szakiskolai képzést, de mindinkább azt tapasztaljuk, hogy ezekre a szakemberekre van a legnagyobb szükség. Amikor a szakképzés éve jegyében a tangazdaságok, tankonyhák, szaktantermek bővítésére szánja a magyar állam a támogatását, a Magyar Nemzeti Tanács pedig ezt támogatja, egy külön fejlesztési koncepciót kidolgozva 2020-ig, akkor ez azt jeleti, hogy figyelmünket odaszegezzük szinte valamennyi középiskolára, ahol szakképzés folyik. A jövőben 11 település 13 iskolájában mintegy 20 különféle szaktantermet és tangazdaságot szeretnénk kialakítani. Nekünk az a fontos, hogy a fiataljaink olyan középiskolákba iratkozzanak, és olyan végzettséget szerezzenek, amellyel munkát tudnak találni szülőföldjükön, és itt ezen a földön lássák azt, hogy van esélyük az életre, hogy gyermekeiknek is van esélye a boldogulásra. - nyilatkozta az MNT elnöke.

A szakképzés éve keretén belül a topolyai tanműhelyeken kívül Adán a Műszaki Iskola műhelyének felszerelésére is sor került, valamint a magyarkanizsai Beszédes József Mezőgazdasági és Műszaki Iskolaközpontban növényszaporító és komposztáló tanműhely, valamint hidropóniás rendszer létesült. A tegnapi topolyai ünnepségen elhangzott, a Nemzetpolitikai Államtitkárság célirányos pedagógiai programjainak sorában 2016-ot a külhoni fiatal magyar vállalkozók évének szánja.

Szerző (Forrás)
Herceg Elizabetta, Magyar Szó (Fotó: Ótos András)
Többi hír
Megduplázta a helyhatósági választásokon való részvételhez szükséges támogatói aláírások számát Temerinben a Vajdaság
Temerinben közös listával indul a helyhatósági választásokon a VMSZ és a VMDP