Ugrás a tartalomra

A szabadkai Paulinum legnagyobb ünnepe

Szent Pál apostol napját ünnepelték a szabadkai Paulinum Gimnázium és Kollégium diákjai. Az ünnepi szentmisén egy rangos egyházi elismerést is átadtak.

Zsúfolásig megtelt a szabadkai Paulinum Püspökségi Klasszikus Gimnázium és Kollégium kápolnája. A Paulinum védőszentjének napja mindig nagy ünnep a gimnazisták életében. Oros Mihály: „Szeretem látni, amikor összegyűlik itt a nép az iskolánkban. Általában üres, vagyis csak a tanárok és diákok töltik be. Ez a nap kicsit belenyúlik a monotóniába és vidámabb pillanatot hoz a napjainkba.”

Január 25-e Szent Pál apostol megtérésének napja. Népi nyelven Pálfordulónak is nevezik. A keresztény üldöző ezen a napon döntött úgy, hogy keresztény lesz és hirdeti Krisztus igéjét. Számos oktatási intézmény viseli a nevét. A szabadkai Püspökségi Klasszikus Gimnázium és Kollégiumnak is ő a védőszentje. A gimnazisták szentmisével ünnepeltek, amit Miocs József atya, az intézmény igazgatója, valamint Pénzes János szabadkai megyepüspök tartott meg.

Miocs József, a Püspökségi Klasszikus Gimnázium és Kollégium igazgatója: „Ez az esztendő és az iskolaév legnagyobb ünnepe nálunk. Ilyenkor tartjuk az iskolanapot és egyben az intézet búcsúját. Ekkor összejönnek mind a tanáraink, a volt tanárok, diákjaink, szülők, rokonok, ismerősök és mindazok a közéleti személyek, akik hozzájárulnak ahhoz, hogy iskolánk működőképes legyen.”

A mise után Kern Imrét, az Infrastrukturális és Építésügyi Minisztérium államtitkárát a Vatikán egyik legmagasabb, világi személyeknek járó egyházi elismerésében részesítették. Megköszönték neki, hogy támogatja a Paulinum működését és az egyházat. „Az első kérdés, ami felmerül az emberben, hogy megérdemelte e egyáltalán ezt a díjat. Azt szeretném most elmondani, hogy hiányérzet van az én lelkemben mindig. Az egész munkásságom alatt hiányérzetem volt, hogy sokkal többet is lehetett volna tenni. Viszont az tény és való, hogy meg kell köszönnöm a szent atyának, hogy ilyen magas kitüntetésben részesült.”

A gimnazistákkal együtt ünnepelt Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség és a tartományi képviselőház elnöke, valamint Maglai Jenő, Szabadka polgármestere is.

Többi hír
A VMSZ támogatni fogja szavazatával az új kormányfőt és a kormány tagjait, emelte ki dr.
Dr. Pásztor Bálint: A VMSZ támogatni fogja az új kormányt