Ugrás a tartalomra

A Szabadka-Szeged-vasútvonal projektjének bemutatója Újvidéken

A zárószakaszához érkezett a Szeged-Röszke-Horgos-Szabadka vasútvonal műszaki dokumentációjának az elkészítése. A szakasz része lesz a Szegedet, Szabadkát és Baját összekötő vasútnak. Ez alkalomból a Tartományi Kormány épületében megnyitották a határon átnyúló IPA projektet bemutató kiállítást.

Napjainkban a Szabadka Szeged között vasút egyes szakaszain mindössze húsz kilométer óránkénti sebességgel haladhatnak a vonatok. A felújítást követően sokkal gyorsabban közlekedhetnek majd a szerelvények. Ljiljana Marković Milić: „Az utasszállító vonatok 120, míg a tehervonatok 100 kilométer óránkénti sebességgel haladnak majd.

Mint, ahogy elmondtam elő van látva a vasút villamosítása, valamint a legkorszerűbb kijelző-biztonsági és kommunikációs rendszerek telepítése.”A Szerbiai szakasz kiépítése a tervek szerint 2016-ban kezdődik és 2019-ben lesz befejezve. A munkálatok összértéke 46,4 millió eurót tesz ki.

Juhász Bálint tartományi gazdasági titkárhelyettes: „Gazdasági jelentősége is van, hiszen Szabadka és Szeged összekötésével, Baja, mint kikötőváros összekötésével ebben az eurorégióban egy olyan vasutat hozhatunk létre, amely jelentősen csökkenti a távolságokat, a szállítási költségeket, amely Szabadka és Vajdaság gazdaságának is jelentős löketet adhat.”

A Szabadka-Szeged vasút projektdokumentációjának a kidolgozása közel 1,7 millió euróba került.

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír