Ugrás a tartalomra

Szabadka: Megnyitották Török István festőművész kiállítását

Ma este került sor Török István festőművész kiállításának megnyitójára a Magyar Ház földszinti tanácstermében, mely az Magyar Nemzeti Tanács és a Magyar Ház Alapítvány közös projektjének keretében valósulhatott meg.

A tárlatot Szűcs Balázs, a Magyar Nemzeti Tanács általános jogi ügyekkel megbízott tanácsosa nyitotta meg, aki a fáról, mint jelképről beszélt, ami sok egyéb értelmezés mellett a gyökereket és a nemzeti összetartozást is szimbolizálja. Majd Török István vette át a szót, aki elmondta: „Több, mint ötven éve tudatosodott bennem, hogy a fa jelkép is egyben. A hatvanas évek közepe táján kezdtem linómetszeteket készíteni, melyeken a fa már nem csak úgy, mint a táj része, hanem mint egy szimbólum jelent meg. Ez a mai napig végigkísér, a más-más formában, más-más technikával készült képeimnél is.” Megosztotta továbbá az érdeklődőkkel azt is, hogy egyik álma erősítette meg abban az elhatározásában, hogy elkészítse a kiállított fa-sorozatot. A tizenhárom kiállított mű - melyek az idei év termései - nagy része pasztellrajz, de akad köztük olaj technikával készült kép is.

Török István több mint ötven éves munkássága során a rajz- és olajfestészet mellett akvarell, pasztell, akril és kombinált megoldásokat is alkalmazott művei elkészítéséhez, az éppen aktuális témától függően. Nevéhez fűződik többek közt a Csurgói Ifjúsági Telep, a Q csoport, valamint a Ludasi művésztelep is. Számos hazai és magyarországi művésztelep munkájában vesz részt, képzőművészeti szakköröket vezet, valamint több festőtalálkozó szervezője és résztvevője.

Szerző (Forrás)
Huszka Lilla, Vajdaság Ma
Többi hír