Ugrás a tartalomra

Szabadka: Elűzték a telet, jöhet a tavasz!

Busók jártak Szabadkán. Farsangi felvonulást rendeztek a Vasutas városrészben. Az esemény összefogó, megtartó erőt jelent a magyar közösség számára – mondják a szervezők.

Virágzik a közösségi élet a Vasutas városnegyedben. A farsangi mulatság gyerekfoglalkozással kezdődött. A hagyományőrzés fontosságára hívták fel a legkisebbek figyelmét.
„Rémisztő maszkokat készítünk, hogy elűzzük a telet és várjuk a tavaszt.” „Készítünk álarcokat, kivonulunk az utcára, hogy csörömpöljünk és elűzzük a telet.”

Bőséges esztendőt hoz a farsangi fánk – remélték őseink. A gyerekek jóízűen majszolták a harapnivalót-mondta Bognár Beáta, a VMSZ Női Fórumának helyi elnöke. „Azt szeretnénk, hogy a felvonulást közösen, aktívan éljük meg. Közösségünk erősödése és összekovácsolása fontos küldetésünk.”

A rendezvénynek a szórakozás mellett közösségépítő szerepe is van. Fontos, hogy a vajdasági magyarság szülőföldjén maradjon és boldogulni tudjon – mondta Kern Sólya Mária polgármesteri tanácsos. „A gyerekekkel sokat foglalkoznak. Ez számunkra nagyon fontos, hogy majd unokáink is itt tudjanak majd magyarul tanulni.”

Minden közösségnek szüksége van egy erős, céltudatos személyre, aki összetartja az embereket- emelte ki Bunford Tivadar, a VMSZ szabadkai elnöke. „Szívet melengető a zsibongás a Vasutas Helyi közösség épületében. Örömmel készítik a maszkokat. Ez a bizonyíték arra, hogy a vajdasági, szabadkai magyarságnak van jövője.”

A felvonuló tömeg kerepelőkkel, csörgőkkel, dobszóval űzte el a telet és csalogatta elő a napsugarakat a meteorológiai tavasz első napján.

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír
A szükséges ezer helyett 1478 aláírást gyűjtött a Vajdasági Magyar Szövetség Szabadkán, a lista indulásához az önkorm