Ugrás a tartalomra

Statut Vojvodine u završnici stranačkih usaglašavanja

NOVI SAD - U pokrajinskom parlamentu danas će se održati završni krug konsultacija poslaničkih grupa o usaglašavanju pokrajinskog Statuta sa odlukom Ustavnog suda Srbije, na kojima bi trebalo da se rasprave dva preostala sporna pitanja vezana za odredbe o nastanku pokrajinske autonomije i nazivu Vlade Vojvodine.

Čelnici parlamentarnih grupa o tome će razgovarati na još jednom skupštinskom Kolegijumu, a o tekstu će se potom izjasniti i Odbor za ustavna pitanja Skupštine APV.

Predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor, koji je i predsednik Odbora za pitanja ustavno-pravnog položaja Pokrajine, juče je izrazio očekivanje da će se važan posao usaglašavanja i izglasavanja Statuta AP Vojvodine, u Skupštini AP Vojvodine i Narodnoj skupštini Republike Srbije, uspešno završiti do 6. juna, kada ističe rok koji je dao Ustavni sud Srbije (USS).

Održavanje sednice Skupštine APV, na kojoj će se razmatrati ovaj akt, planirana je za 13. maj 2014. godine.

Podsetimo, članovi Kolegijuma Skupštine AP Vojvodine na jučerašnjoj sednici, usaglasili su većinu otvorenih pitanja i približili su se još jedan korak više ka sporazumnoj odluci o konačnom tekstu Nacrtu Statuta AP Vojvodine, saopšteno je iz kabineta predsednika pokrajinske Skupštine Ištvana Pastora.

A, prema saznanjima Radio-televizije Vojvodine, na jučerašnjem sastanku šefova parlamentaranih grupa i čelnika pokrajinskog parlamenta dve najspornije tačke ostale su neusaglašene.

Nije postignut konsenzus oko predloga koji je izazvao najviše sporenja a po kojem je u izmenjeni Statut trebalo da se unese odredba da je autonomija Vojvodine osnovana Ustavom Srbije iz 2006. godine. Podsetimo, Liga socijaldemokrata Vojvodine uslovila je podršku izmanama Statuta brisanjem tog predloga iz Nacrta Statuta.

Dogovor još nije postignut ni oko toga da li će Vlada Vojvodine po usaglašavanju Statuta nastaviti da funkcioniše pod tim nazivom, ili će se vratiti stari termin "Izvršno veće".

Naši izvori iz Skupštine Vojvodine uveravaju pak, da bi i ta pitanja mogla biti razrešena, ali ne nagoveštavaju na koji način.

Predstavnici vladajućih i opozicionih stranaka u pokrajinskom parlamentu juče su se ipak dogovorili da se u Statutu zadrži naziv pokrajinski ombudsman, ali da se uz njega koristi i termin zaštitnik građana, čime je prihvaćen jedan od predloga radne grupe. Takođe, kako saznajemo, po istom principu konsenzus je postignut i oko termina "nacionalne zajednice", koji će ipak ostati u upotrebi, ali se paralelno uvodi i termin "nacionalne manjine".

Prema tom dogovoru, preambula Statuta neće biti svečanog karaktera, kako je to bilo alternativno predlagano, već će samo sadržati pravni osnov donošenja, odnosno pozivanje na odgovorajuću Ustavnu odredbu.

Novaković: Razlike nisu nepremostive

Šef poslaničke gupe Demokratske stranke Borislav Novaković izjavio je za sajt RTV-a da su nakon  sastanka skupštinskog Kolegijuma ostale "male razlike" u pogledu spornih pitanja Statuta, ali da one nisu nepremostive. On je potvrdio da je reč o pitanjima vezanim za naziv pokrajinske vlade, kao i za nastanak autonomije. Očekuje, međutim, da će i te dileme biti usaglašene na sutrašnjem sastanku.

"Mislim da sutra i to možemo da rešimo konsezusom koji će biti prihvatljiv svim parlamentarnim strankama u Skupštini Vojvodine. Trudili smo se da sve odluke vezane za usaglašavanje Statuta donosimo konsenzusom i važno je da taj princip održimo do kraja.

Mislim da je to najvažniji rezultat ovog usaglašavanja, u kojem je dogovor postignut uz ustupke svih strana u razgovorima", rekao je Novaković, ne nagoveštvajaući, međutim, kakav konkretno dogovor očekuje oko preostala dva sporna pitanja.

Szerző (Forrás)
RTV
Többi hír
A szükséges ezer helyett 1478 aláírást gyűjtött a Vajdasági Magyar Szövetség Szabadkán, a lista indulásához az önkorm
Zentán elsőként adták át a Vajdasági Magyar Szövetség – Dr.
A VMSZ Zentán is átadta a listát