Ugrás a tartalomra

Srbija među retkima koja vodi računa o kolektivnim pravima

Parlamentarna skupština Saveta Evrope je u utorak usvojila rezoluciju i preporuke o situaciji i pravima nacionalnih manjina u Evropi. Usvajanje dokumenta koji je izradio Ferenc Kalmar, poslanik mađarske Hrišćansko-demokratske Narodne Stranke (KDNP) je predložila Elvira Kovač, poslanica Saveza Vojvođanskih Mađara, članica poslaničke grupe srpskog parlamenta u SE otprilike pre godinu i po dana. Za Mađar so je Kovač izjavila da je zadovoljna što se SE posle mnogo vremena bavio i pitanjima autohtonih nacionalnih manjina.

„Dokument označava konkretna polja koja su važna za opstanak nacionalnih manjina. Rezolucija sadrži i preporuke. U svom izlaganju sam napomenula da je za manjine veoma važno pitanje školovanje na maternjem jeziku – ne samo tokom osnovnog, nego i tokom srednjeg i visokog obrazovanja. Od ključne je važnosti i zvanično korišćenje maternjeg jezika, odnosno proporcionalni sistem zapošljavanja. Ferenc Kalmar, koji je Srbiju posetio tokom prošle godine je ocenio da je proporcionalni sistem zapošljavanja jedan od pitanja koja još čekaju rešenje. Kalmar je mišljenja da su zakoni u Srbiji manje-više dobri, ali se vidi nedostatak koordinacije propisa, odnosno njihovo sprovođenje” – izjavila je Kovač dodajući: u svom izlaganju je naglasila i da je osetna razlika između političke prisutnosti manjina od promene zakona o izboru poslanika iz 2004 godine. „Posebno sam se osvrnula na pitanje privatizacije medija i moje je mišljenje u formi preporuke postao deo dokumenta. Naime ubeđena sam da tokom privatizacije medija u Srbiji se mora voditi računa o spesifičnostima nacionalnih manjina” – naglasila je Kovač.

Rezolucija sadrži da zaštita nacionalnih manjina mora da ostane visoko među prioritetima država članica SE. Kovač je napomenula i da je Srbija jedna od retkih država čiji Ustav propisuje zaštitu kolektivnih prava nacionalnih manjina.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó
Többi hír