Ugrás a tartalomra

Rendkívüli helyzetet hirdetnek ki Magyarkanizsán és Szabadkán a menekültek miatt

Rendkívüli helyzetet hirdetnek ki a menekültek okozta állapotok miatt Magyarkanizsán és Szabadkán. A tartományi kormány anyagi támogatást nyújt a két önkormányzatnak a migránsok miatti gondok megoldására.

A rendkívüli helyzet, a rendkívüli állapot enyhébb változata, ezért a tartományi kormány javasolni fogja, hogy a két önkormányzat, a támogatásra való jogosultság könnyebb érvényesítése érdekében, mielőbb hirdesse azt meg – mondta Miroslav Vasin tartományi kormányalelnök a vajdasági kormányküldöttség magyarkanizsai megbeszéléseit követő sajtótájékoztatón.

A kormányküldöttség, amelyet Nyilas Mihály kormányalelnök vezetett, tagjai között pedig ott volt még Vesna Kopitović tartományi egészségügyi titkár és Slobodan Puzović tartományi környezetvédelmi titkár is, a magyarkanizsai község vezetőivel folytatott alig egy órás megbeszélések után megállapította, hogy a két önkormányzatnak, de különösen Magyarkanizsának nagyon nagy szüksége van a tartomány anyagi támogatására, mert nincs miből pénzelnie a menekültáradat következtében megnövekedett kommunális, egészségügyi és biztonsági kiadásokat.

A hétfői és a mai megbeszélések egyértelműen kimutatták, hogy a Tisza-parti városban a helyzet már szinte tarthatatlan. A korábbi 400-500 helyett most napi szinten mintegy másfél ezer menekült érkezik a városba, ami már szinte kaotikus helyzetet teremt. Az utcákat, tereket, parkokat, a Népkertet és a Tisza-partot is ellepik a menekültek, hatalmas szeméthegyeket hagynak maguk után, egészségi állapotukról pedig semmilyen információk nincsenek. Nyilas Mihály, a küldöttséget vezető kormányalelnök kihangsúlyozta, hogy a két önkormányzatnak szánt támogatási összeg rendelkezésre áll és várhatóan a hét folyamán már fel is használhatják a problémák enyhítésére.

Lackó Róbert, a magyarkanizsai községi képviselő testület elnöke megköszönte a tartomány gyors reagálását és reményének adott hangot, hogy nem marad el a köztársasági támogatás sem, amire a közelmúltban Aleksandar Vulin szociálisügyi miniszter tett ígéretet magyarkanizsai látogatása során.

Maglai Jenő, a menekültügyben ugyancsak súlyosan érintett Szabadka polgármestere elmondta, hogy náluk is egyre nagyobb gondot jelentenek a menekültek. Civilek már gyűjtést is szerveztek megsegítésükre, az általa a minap kinevezett munkacsoport pedig azt a feladatot kapta, hogy kísérje figyelemmel a menekülthelyzet alakulását és dolgozza ki azoknak az intézkedéseknek a javaslatát, ami enyhíthet a gondokon.

 

Szerző (Forrás)
Bödő Sándor, Vajdaság Ma (Fotó:Puskás Károly)
Többi hír