Ugrás a tartalomra

Rendkívül sikeres volt a születés hete alkalmából Zentán megtartott rendezvénysorozat

A gyermeknevelésről másképpen

Nagy érdeklődés mellett tartották meg a múlt héten a zentai Omega Közösségi Házban azt a születés hete alkalmából szervezett rendezvénysorozatot, amelynek keretében neves szakemberek tartottak előadásokat és foglalkozásokat a fiatal szülők számára. A nagy érdeklődésre való tekintettel a jövőben havi rendszerességgel szeretnének hasonló programokat szervezni az érdeklődők számára.

A születés hete alkalmából a múlt héten a zentai Omega Közösségi Házban a Magyar Nemzeti Tanács támogatásával megtartott rendezvénysorozat keretében az érdeklődőknek neves szakemberek tartottak előadásokat és foglalkozásokat, köztük Góbor Szénási Anna hordozási tanácsadó, Ricz Dencs Tünde mentálhigiénés szakember, Vicsek Annamária gyógypedagógus, logopédus, Szénási Oszkár szociális munkás, családkonzulens, valamint Kaszás Éva zenetanár, művészetterapeuta, akik a gyermekneveléssel kapcsolatban olyan szakmailag megalapozott, gyakorlatias tanácsokkal próbálták ellátni a résztvevőket, amelyeknek alkalmazása valóban a gyermekek fejlődését, valamint a gyermek és a szülő közötti bizalmi viszony erősítését szolgálják.

– A születés hete alkalmából szervezett rendezvénysorozat elsődleges célja az volt, hogy megszólítsuk azokat a fiatal szülőket, akik érdekeltek a családalapítás különböző fázisaihoz kötődő témakörökben, és bizonyos témák kapcsán megpróbáljuk elmélyíteni az azokkal kapcsolatos ismereteiket, illetve szabadon tudjunk beszélgetni azokról a témakörökről, amelyek a leginkább érintik őket – magyarázta Szénási Oszkár, a rendezvénysorozat főszervezője, az Omega Közösségi Ház vezetője, aki elmondta, hogy a rendezvénysorozatot igen nagy érdeklődés övezte. – A foglalkozásokon több kismama és áldott állapotban lévő fiatal hölgy is részt vett, ők kivétel nélkül arról számoltak be, hogy számukra nagyon hasznosak voltak az összejövetelek, hiszen rendkívül sok új impulzus érte őket. A fiatal szülők a visszajelzések alapján nagyon sok esetben megerősítést kaptak arra vonatkozóan, hogy az az út, amelyen haladnak, jó és előremutató. Úgy gondolom, hogy a szülők számára fontosak az ilyen típusú visszaigazolások, ugyanis amíg a szülészeteken és a tanácsadókban egyfajta orvosi szemléletmódot tapasztalnak, addig itt inkább a dolog lélektani részére irányuló hétköznapi szemléletmód volt jellemző. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a kismamák többségében nagyon sokféle szorongás van amiatt, mert a mindennapok során szerzett tapasztalataik gyakran teljesen ellentétesek a nagykönyvben megírtakkal. A beszélgetések során ugyanakkor az előadók, illetve a foglalkozásvezetők éppen arra hívták fel a figyelmet, hogy meg kell találni azt a ritmust, amelyet a kisbaba és a kismama együttesen tud kialakítani és együttesen tud megélni is. Éppen ezért sokkal fontosabb, hogy a kismamák inkább erre figyeljenek a nagykönyvben megírtak helyett – hangsúlyozta Szénási Oszkár, aki szerint a fiatal szülők között vannak, akik nagyon is tudatosan viszonyulnak a gyermeknevelés kérdéseihez, de olyanok is akadnak, akik kevésbé tekinthetők tudatosaknak. Azok esetében ugyanakkor, akik tudatosan állnak hozzá ezekhez a kérdésekhez, gyakran tapasztalható, hogy a túlzott szorongás miatt hajlamosakká válnak arra, hogy átessenek a ló túloldalára, éppen ezért – ahogyan fogalmazott – rendkívül fontos annak az egyensúlynak a megtalálása, amely ugyan tudatos és következetes gyermeknevelést irányoz elő, mégis magában foglalja azt a fajta szabadságot is, amely lehetővé teszi, hogy személyre szabottan, illetve a gyermekre szabottan mehessen végbe a nevelés folyamata.

A születés hete alkalmából megszervezett rendezvénysorozat szervezői a nagy érdeklődésre való tekintettel a jövőben havonta szeretnének ehhez hasonló programokat szervezni a zentai Omega Közösségi Házban.

Szerző (Forrás)
Máriás Endre, Magyar Szó
Többi hír