Ugrás a tartalomra

A Rákóczi Szövetség vajdasági szervezeteinek találkozója

Háromnapos tanácskozást tartanak Magyarkanizsán a Rákóczi Szövetség vajdasági szervezetei. A Gyógyfürdő tanácstermében tegnap kezdődött eseményre mintegy negyvenen jöttek el, hogy egyeztessék tevékenységüket és erősítsék egymás közötti, de az anyaszervezettel kiépített kapcsolataikat is.

A községi szervezeteket képviselő rákóczisok között akadtak egészen fiatalok is. A bácskertesi Csikós Gergő a minap, 14 évesen lépett be a Rákóczi Szövetségbe. „Rengeteg helyre, utazásra el lehet jutni a Rákóczi Szövetséggel, nagy támogatásokat adnak, emellett egy jó, baráti társaság ez, amiért érdemes szerintem ide belépni.”

Szombaton délelőtt a résztvevőket Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke is köszöntötte, aki a választások idején is számít a Rákóczi Szövetségre. „A VMSZ által ezidáig megfogalmazott választási programok mindig elfogadhatóak voltak a rákóczisok számára, mert ha nem így lett volna, akkor nem lett volna együttműködés, nem lett volna a választáson közös fellépés, nem lettek volna rákóczisok a VMSZ listáján, akár párttagként, akár csak rákóczisként, és ez ezután is így fog lenni.”

Az eseményen részt vett Kalmár Ferenc, Magyarország Külgazdasági és Külügyminisztériumának szomszédságpolitikáért felelős miniszteri biztosa is, aki egyebek mellett Magyarország Vajdaságnak nyújtott gazdaságfejlesztési támogatásának fontosságáról beszélt. Takaró Mihály irodalomtörténész előadásában pedig a magyarságtudatról, magyarságunk felvállalásáról hallhattak a résztvevők.

Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke az MNT és a Rákóczi Szövetség programjaiban megjelenő közös tevékenységekről beszélt. „Amikor a Rákóczi Szövetség azt a gondolatot tűzte zászlajára, hogy a Kárpát-medencei magyarság szolgálatában, akkor lényegében egymásra találtunk. Az együttműködések, a közvetlen kapcsolatok és a vajdasági magyarság szolgálatában tenni és dolgozni, ez az MNT alapvető feladata is.”

A Rákóczi Szövetség főtitkára, Csáky Csongor különösen az ifjúsági programok tekintetében tulajdonít nagy jelentőséget a két év kihagyás után újra megszervezett délvidéki találkozónak. „A vajdasági középiskolák jelentős részében nagyon sok irodalom- és történelemtanár vezetésével megalakultak a középiskolai szervezeteink, és igyekszünk minél több tartalommal megtölteni ezeknek az ifjúsági csoportoknak az életét, nyári táborokkal, vezetőképzésekkel, diákutaztatási programokkal.”

A rendezvény második napján tiszteletét tette Magyarkanizsán Halzl József, a Rákóczi Szövetség elnöke is. A résztvevők a Művészetek Háza mozitermében megtekintették a Lovasíjász című magyar film vajdasági premierjét. A találkozó vasárnap zárul.

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír