Ugrás a tartalomra

Predsednik Skupštine APV i predsednica Skupštine evropskih regija o daljem učešću Vojvodine u okviru AER

Predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor razgovarao je danas sa predsednicom Skupštine evropskih regija (AER) Hande Ozan Bozatli o trenutnoj situaciji u ovoj organizaciji, daljim aktivnostima AP Vojvodine u okviru nje i značaju prisustva naše regije i njenog aktivnog učešća.

Predsednik Pastor je u razgovoru sa predsednicom Bozatli istakao je uverenje da će i nakon ovog izbornog ciklusa Skupština AP Vojvodine nastaviti aktivno da učestvuje u radu AER, jer po tom pitanju do sada nije bilo nikakvih nesuglasica između različitih političkih opcija.

„Nama je u interesu da u saradnji regiona unutar ove organizacije bude realnog sadržaja. Visok nam je prioritet i da Vojvodina bude prepoznatljiva kao region i zbog toga nas veoma raduje što trenutno imamo i potpredsednicu Skupštine evropskih regija iz Vojvodine, kao i što redovno organizujemo različite sadržaje u saradnji sa AER-om poput Letnjeg kampa mladih, konferencija i slično. Mi smo neko ko želi da bude stabilan i pouzdan parter“, rekao je predsednik Pastor.

Predsednica Ozan Bozatli istakla je da je snaga AER u odnosu na druge evropske političke mreže to što je ova organizacija nezavisna, samofinansirajuća i zastupa i promoviše demokratiju u regionima. Ona je ocenila da učešće Vojvodine u radu ove organizacije doprinosi njenoj stabilnosti i da je pred Vojvodinom svetla budućnost s obzirom na kadrovske i druge potencijale.

„Rukovodstvo AER-a je promenljivo, ali je organizacija stalna i zato je moramo učiniti jakom i stabilnom. Naši planovi za 2016. godinu su uključivanje mladih u proces revitalizacije domokratije jer, s obzirom na izazove sa kojima se Evropa suočava, potrebno nam je kritičko mišljenje. Takođe bavićemo se i preduzetništvom i klimatskim promenama“, rekla je Ozan Bozatli.

Nakon ovog sastanka, predsednik Pastor je razgovarao i sa potpredsednikom regije Jonšoping iz Švedske Hokanom Sandgrenom, koja je takođe članica AER-a. Potpredsednik Sandgern izrazio je interesovanje za saradnju regije Jonšoping sa AP Vojvodinom. Ideja je da za početak predstavnici pralamenta ove regije učestvuju na jednoj od otvorenih sednica Skupštine AP Vojvodine kako bi predstavili svoj rad i nadležnosti. Predsednik Pastor je ocenio da bi ova poseta mogla da bude od obostrane koristi s obzirom na sličnosti koje nas povezuju, ali i na razlike u nadležnostima u odnosu na srednjeevropsku praksu.

Predsednica Skupštine evropskih regija Hande Ozan Bozatli i potpredsednik regije Jonšoping Hokan Sandgren borave u Novom Sadu zbog učešća na stručnom međunarodnom skupu posvećenom korišćenju biomase, koji su zajedno organizovali AER i Skupština AP Vojvodine.

Szerző (Forrás)
skupštinavojvodina.gov
Többi hír
A szükséges ezer helyett 1478 aláírást gyűjtött a Vajdasági Magyar Szövetség Szabadkán, a lista indulásához az önkorm
Zentán elsőként adták át a Vajdasági Magyar Szövetség – Dr.
A VMSZ Zentán is átadta a listát