Ugrás a tartalomra

Predsednik Pastor razgovarao sa predstavnicima udruženja osoba s invaliditetom

Predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor razgovarao je danas sa predstavnicima i članovima četiri različita udruženja osoba sa invaliditetom, koja rade na području Vojvodine.

U razgovoru o problemima sa kojima se susreću u svakodnevnom radu, predstavnici udruženja „Izida“ iz Feketića, „Betežda“ iz Bačke Topole, „Feniks Plus“ iz Bečeja i Saveza distrofičara Vojvodine iz Novog Sada naveli su, pre svega, potrebu rešavanja finansijske neizvesnosti, odnosno sistemskog rešavanja i uređenja ove oblasti.

Predsednik Pastor je istakao da bi se veliki broj teškoća sa kojima se susreću udruženja koja pomažu osobama s različitim vrstama invaliditeta morao rešiti kroz donošenje odgovarajuće zakonske regulative, a na sastanku su razmatrane mogućnosti unapređenja nacrta zakona o organizacijama osoba s invaliditetom. 

Predstavnici ovih udruženja su, kao svoje najčešće i prioritetne probleme, naveli nedostatak sredstava za kontinuirano angažovanje stručnih saradnika, kasno raspisivanje konkursa na kojima obezbeđuju finansijske potrebe za tekuću godinu, proceduru licenciranja, javni prevoz, probleme u nabavci pomagala ako ona potiču od inostranih donatora i drugo.

Korisnici usluga i članovi ovih udruženja, koji su takođe prisustvovali ovom sastanku, govorili su o velikom značaju koje za njih imaju usluge koje ova udruženja pružaju, poput dnevnih boravaka u kojima mogu da se edukuju, druže i uče veštinama koje doprinose njihovoj većoj samostalnosti.

Szerző (Forrás)
skupstinavojvodine.gov.rs
Többi hír