Ugrás a tartalomra

Predsednik Pastor razgovarao sa čelnicima parlamenta Gornje Austrije u Lincu

Linc/Novi Sad, 25. februar – Predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor razgovarao je danas u Lincu sa predsednikom parlamenta Gornje Austrije Viktorom Ziglom, o nastavku saradnje Vojvodine sa jednom od najrazvijenijih austrijskih pokrajina i središtem austrijske privrede i industrije. 

Na sastanku, kome je prisustvovala i potpredsednica Parlamenta Gornje Austrije Gerda Vajksler, naglašeno je da su Vojvodina i Gornja Austrija još pre deset godina iskazale snažnu volju i nameru da obogate i oplemene svoje odnose, i da je tokom protekle decenije realizovan značajan broj zajedničkih aktivnosti. Tada potpisana izjava o namerama i danas, kako je naglašeno, obezbeđuje neophodni institucionalni okvir za obogađivanje, pospešivanje i upotpunjavanje regionalne saradnje konkretnim sadržajem u oblastima privrede, saradnje malih i srednjih preduzeća, obrazovanja, ekologije, kulture.

U tom cilju, predsednik Pastor uputio je poziv predsedniku Ziglu, kao i poslanicima Parlamenta Gornje Austrije i članovima vlade, da sačine delegaciju i uzmu učešća na velikoj međunarodnoj konferenciji o geotermalnim izvorima, koja će se od 21. do 23. maja održati u Skupštini AP Vojvodine. Ovu konferenciju, pod nazivom “Dani geotermalne energije”, zajednički će organizovati Skupština evropskih regija (AER), Skupština AP Vojvodine i Pokrajinski sekretarijat za energetiku i meneralne sirovine, a predsednik Pastor je istakao da će učešće stručnih predstavnika iz Gornje Austrije i prenošenje iskustava koje ova pokrajina, kao jedan od evropskih regionalnih lidera u korišćenju obnovljivih izvora energije, biti od velikog značaja za njene učesnike. 

“Pored potencijala geotermalnih izvora, Vojvodina ima ogroman, ali neiskorišćen potencijal u biomasi i komunalnom otpadu. Tu svakako spada i neverovatan potencijal od 6 miliona tona peleta iz poljoprivrede, koji uglavnom nisu iskorišćeni jer nemamo adekvatna postrojenja. Iz tih razloga su nam iskustva Gornje Austrije od neprocenjivog značaja”, istakao je predsednik Pastor. Predsednik Zigl naglasio je da će Gornja Austrija sa velikim zadovoljstvom podeliti svoja stečena iskustva u ovoj oblasti, i istakao da je za Gornju Austriju veoma značajna saradnja sa Vojvodinom, koja se, kako je istakao pre svega treba odvijati u oblasti privrede i investicija. U tom kontekstu, predsednici parlamenata Vojvodine i Gornje Austrije istakli su obostrano zadovoljstvo povodom nedavnog preuzimanja sremskomitrovačkog “Mitrosa” od strane kompanije “Gerlinger” iz Gornje Austrije, i istakli zajedničku nameru da doprinesu da u budućnosti bude još više takvih investicija.

Takođe, na sastanku je dogovorena i namera za povezivanjem i uspostavljanjem bliske saradnje između novosadskog univerziteta, odnosno Fakulteta tehničkih nauka, sa srodnim univerzitetskim instituciama iz Gornje Austrije, koja bi sa ekspertskog, naučnog i visoko stručnog aspekta pratila saradnju u oblasti obnovljivih izvora energije. 

Predsednik Pastor prisustvovao je danas u Velsu i manifestaciji „Svetski dani održive energije“, najvećem godišnjem sajmu posvećeom energetskoj efikasnosti u Evropi, sa više od 750 učesnika iz 59 zemalja sveta. 

U okviru ove manifestacije, koja se kotira kao globalno mesto odlučivanja u oblasti održive energiije, delegacija Skupšrine APV učestvovala je na Evropskoj konferenciji o peletu, stručnom i veoma značajnom forumu o proizvodnji i eksplotaciji ovog visokokaloročnog goriva nastalog iz biomase. Predsednik Pastor imao je priliku da razgovara i razmeni iskustva sa predstavnicma evropskih regija i lokalnih samouprava koje su evropski lideri u proizvodnji i korišćenju ove energetski efikasne sirovine, kao i sa proizvođačiča peleta. 

Takođe, učešće na ovoj konferenciji iskorišćeno je da se mnogobrojnim učesnicima ovog foruma uputi poziv za predstojeću međunarodnu konferenciju.

Szerző (Forrás)
skupstinavojvodine.gov.rs
Többi hír
Valamivel hét óra után a magyarkanizsai városházán, ahol az azt megelőző órákban igencsak nagy volt a forgalom, a Vaj
Magyarkanizsán átadták az aláírásokat
A temerini önkormányzat az idén 2 millió 480 ezer dinárral járult hozzá a civil szervezetek rendezvényeinek szervezés
Megnövelte a civil szervezetek támogatását a temerini önkormányzat – Az idén érvényesült a magyar szervezetek részarányos támogatása