Ugrás a tartalomra

Poslanička pitanja u Skupštini

Među pitanjima koje su poslanici Narodne skupštne postavili Vladi bilo je i pitanje ko kreira i sprovodi spoljnu politiku države, budući da će istog dana najviši zvaničnici Srbije razgovarati sa kancelarkom Nemačke, centralne države EU, i predsednikom Belorusije, države koja se nalazi pod sankcijama EU.

Poslanik Nove demokratske stranke Marko Đurišić je upućujući pitanje premijeru, podsetio da po Ustavu Vlada vodi spoljnu politiku, ali da mu se čini da Srbija ima dve spoljne politike, prenosi Tanjug.

"Dobro je da premijer odlazi u Berlin, jer ta poseta je u skladu sa utvrđenom politikom da su evrointegracije najveći spoljnopolitički interes Srbije. Sa druge strane u Beograd dolazi predsednik države koja je pod sankcijama EU i ona ne doprinosi ugledu Srbije i ostvarivanju njenih spoljnopolitičkih interesa", smatra Đurišić.

Đurišić je konstatovao da ministar spoljnih poslova nije od početka mandata putovao ni u jednu bilateralnu posetu, i zapitao da li je, u situaciji u kakvoj je Srbija, dopustivo da šef diplomatije sedi u Beogradu i bavi se unutrašnjopolitičkim i stranačkim pitanjima.

"U budućnosti treba izbeći situacije kakvu ćemo imati sutra. Ne znam koja će vest sutra biti, da li će biti važniji ovaj susret u Beogradu ili onaj u Berlinu i želimo da znamo da li će ministar spoljnih poslova biti u Beogradu ili u Berlinu", rekao je Đurišić.

Poslanica Demokratske stranke Gordana Čomić je, povodom snimka nedavne saobraćajne nesreće u Novom Sadu koji se pojavio na nekim veb-sajtovima, ministrima pravde i unutrašnjih poslova uputila pitanje ko je i sa kojim ovlašćenjem dostavio snimke sigurnosnih kamera.

Čomić je istakla, da sa tim snimcima tokom istrage može da raspolaže samo tužilaštvo i MUP, a njihovim objavljivanjem krše se ljudska prava onih koji se na njima nalaze.

Čomićeva je istakla da ne zamera medijima koji objavljuju ovakve snimke, ali da je problematično kako su oni uopšte došli do medija i upozorila da će problem dostavljanja podataka medijima iz službenih istraga biti predmet narednog izveštaja Evropske komisije.

SVM traži izmene Zakona o restituciji

Poslanik Saveza vojvođanskih Mađara Laslo Varga pitao je da li se planiraju izmene i dopune zakona o restituciji kako bi se olakšalo vraćanje poljoprivrednog zemljišta i druge imovine zamenskog restitucijom u slučajevima kada nije moguće vratiti originalnu imovinu koja je oduzeta.

"Jedno od važnijih pitanja u pregovorima sa EU je pitanje imovinskih prava. Ako želimo da otvorimo poglavlje 23 bilo bi dobro što pre usvojiti izmene zakona o restituciji i deblokirati taj proces", upozorio je Varga.

Poslanik Srpskog pokreta obnove Aleksandar Čotrić bio je zainteresovan za pitanje olakšavanja davanja srpskog državljanstva građanima u dijaspori, koji se danas, kako je rekao, suočavaju sa veoma komplikovanom procedurom dokazavinja da je neki od njihovih predaka bio državljanin Srbije.

Miroslav Markićević iz Nove Srbije zatražio je od ministarstva državne uprave i zaštitnika građana da se izjasne o tome da li su prava Srba u opštinama gde su u velikoj manjini ugrožena time što nemaju mogućnost da se nađu u lokalnim organima vlasti.

"Zar ne bi bilo logično da ono što naše manjine imaju na centralnom nivou Srbi imaju u opštinama u kojima su manjina. U opštinama gde je Srba dva ili tri odsto oni nemaju nikakve šanse na izborima i mislim da su time povređena njihova prava", rekao je Markićević.

On je, takođe, upitao vladu i ministarstvo odbrane pitao da li je moguće stvoriti zakonske pretpostavke da se imovina Vojske Srbije, pre svega kasarne, vrati u vlasništvo lokalnih samouprava, posebno tamo gde postoje dokazi da je zemljište lokalna samouprava poklonila vojsci.

"Ko ne može da koristi poklon, logično je da ga vrati darodavcu", rekao je Markićević.

Szerző (Forrás)
RTS
Többi hír
A szükséges ezer helyett 1478 aláírást gyűjtött a Vajdasági Magyar Szövetség Szabadkán, a lista indulásához az önkorm
Zentán elsőként adták át a Vajdasági Magyar Szövetség – Dr.
A VMSZ Zentán is átadta a listát