Ugrás a tartalomra

Politika Maja Gojković kandidat za predsednika Skupštine Srbije

Maja Gojković kandidat za predsednika Skupštine Srbije

Narodna skupština Srbije izabraće danas svog predsednika, a za to mesto kandidovana je Maja Gojković, članica Predsedništva Srpske napredne stranke. Nju je za tu funkciju predložilo 208 poslanika iz koalicija okupljenih oko SNS-a i SPS-a, kao i šest poslanika SVM-a i ovo je prva kandidatura iza koje je stao ovako veliki broj parlamentaraca.

Da podsetimo, naprednjaci su predlagali rotaciju na mestu predsednika na godinu dana, da bi, kako su isticali, i opozicija dobila priliku da se oproba na toj funkciji, ali je ta ideja za većinu bila neprihvatljiva. Zbog toga je SNS, kako je i najavio njen lider Aleksandar Vučić, predložio svoju funkcionerku.

Maja Gojković je rođena 22. maja 1963. godine u Novom Sadu. Diplomirala je na Pravnom fakultetu u Novom Sadu 1987. godine, a pravosudni ispit je položila 1989. godine. Karijeru je započela u porodičnoj advokatskoj kancelariji, koju je osnovao njen otac Mita Gojković.

Ona je iskusan političar, ima bogato parlamentarno iskustvo u svim sazivima državnog parlamenta od 1992. godine. Bila je poslanik u Skupštini AP Vojvodine, od 1996. do 2000. godine. Obavljala je funkciju ministra bez portfelja u Vladi Srbije, od 1998. do 1999. godine i bila je potpredsednica Vlade SR Jugoslavije od 1999. do 2000. Na lokalnim izborima u septembru 2004. godine na direktnim izborima izabrana je za gradonačelnicu Novog Sada i tako postala prva žena gradonačelnik u istoriji tog grada. Od maja 2012. godine Maja Gojković je poslanik u Narodnoj skupštini Srbije.

Maja Gojković će biti tek treća žena na čelu Narodne skupštine Srbije, posle uvođenja višestranačkog sistema 1990.

M. Č.

-----------------------------------------------------------

Gojković: Želim da građani skupštinu doživljavaju kao svoju kuću

Izuzetno velika čast mi je ukazana ovom kandidaturom, a posebno mi je drago da je toliki broj poslanika stalo iza nje, rekla je Maja Gojković za „Politiku”. Ona je dodala da ovu funkciju ne doživljava kao privilegiju, već kao veliku odgovornost, jer to znači da predstavljate parlament i to ne samo u Srbiji, od vas zavisi i kakvu ćete sliku o nama u svetu stvoriti. Gojković kaže: „Ukoliko budem izabrana, trudiću se da opravdam ukazano poverenje, ali i da parlament funkcioniše tako da ga građani doživljavaju kao svoju kuću, jer ona to i jeste. Mi, poslanici smo tu zato što su nas građani izabrali, a na nama je da radimo tako da oni budu zadovoljni učinkom. Trudiću se i da nastavim da radim na tome da parlament bude institucija u koju će građani imati poverenje i kojoj će moći, preko poslanika iz svojih sredina, ali i lično, da daju sugestije i da učestvuju u kreiranju zakona koje donosimo, jer svaki zakon i odluka koje parlament donese direktno utiču na to kako ćemo svi zajedno živeti.”

M. Č.

-----------------------------------------------------------

Kandidati za potpredsednike

Skupština Srbije izabraće danas i šest potpredsednika, a prema nezvaničnim informacijama, za te funkcije će biti kandidovani: Veroljub Arsić i Igor Bečić iz SNS-a, Gordana Čomić (DS), Ninoslav Stojanović iz koalicije okupljene oko NDS-a i Konstantin Arsenović PUPS. Jedno potpredsedničko mesto imaće i SPS.

Szerző (Forrás)
Politika
Többi hír
A VMSZ támogatni fogja szavazatával az új kormányfőt és a kormány tagjait, emelte ki dr.
Dr. Pásztor Bálint: A VMSZ támogatni fogja az új kormányt