Ugrás a tartalomra

Pokrajinski ombudsman predao Godišnji izveštaj predsedniku Skupštine APV

Pokrajinska ombudsmanka Aniko Muškinja Hajnrih predala je danas predsedniku Skupštine AP Vojvodine Ištvanu Pastoru Izveštaj Pokrajinskog zaštitnika građana – ombudsmana za 2014. godinu.

Predsednik Pastor je istakao da će ovaj Izveštaj staviti na dnevni red jedne od narednih sednica Skupštine AP Vojvodine i izrazio zadovoljstvo što se, i na osnovu ovog izveštaja, može zaključiti da građani Vojvodine imaju poverenje u Pokrajinskog obudsmana, kao značajnu, referentnu i odgovornu instituciju.

Pokrajinska ombudsmanka Aniko Muškinja Hajnrih je istakla da su se, kao i prethodnih godina, i tokom 2014. godine građani u značajnom broju obraćali Pokrajinskom ombudsmanu-zaštitniku građana, te da cilj postupanja nije kontrola rada državnih organa, već zaštita prava građana koji mu se obrate u uverenju da su im neka prava povređena. 

Pokrajinska ombudsmanka je konstatovala zadovoljstvo saradnjom sa republičkim organima koji su efikasno izlazili u susret po pitanju rešavanja određenih postupaka, istakavši saradnju sa Republičkim fondom za penzijsko i invalidsko osiguranje, posebno Direkcijom Pokrajinskog fonda, zatim sa organizacionim jedinicama Ministarstva unutrašnjih poslova i novosadskim Regionalnim odeljenjem Poreske uprave u okviru Ministarstva finansija.

Prema Pokrajinskoj skupštinskoj odluci o Pokrajinskom zaštitniku građana – ombudsmanu, Pokrajinski ombudsman podnosi Skupštini redovan godišnji izveštaj u kome se navode podaci o aktivnostima u prethodnoj godini, podaci o uočenim nedostacima u radu organa uprave, daje opšta ocena rada organa uprave sa stanovišta primene propisa, kao i predlozi za poboljšanje položaja građana u odnosu na organe uprave.

Izveštaj sadrži i posebne delove za oblasti prava nacionalnih manjina, prava deteta i prava po osnovu ravnopravnosti polova. Izveštaj, takođe, sadrži i podatke o broju i strukturi pritužbi, uočene propuste i preporuke za njihovo otklanjanje, kao i kritike i pohvale pojedinim organima uprave i funkcionerima.

Szerző (Forrás)
skupštinavojvodina.gov
Többi hír
A VMSZ támogatni fogja szavazatával az új kormányfőt és a kormány tagjait, emelte ki dr.
Dr. Pásztor Bálint: A VMSZ támogatni fogja az új kormányt