Ugrás a tartalomra

Podrška velikim porodicama

Državni sekretar zadužen za nacionalnu politiku Mađarske Arpad Potapi posetio je danas u Adi sedište Saveza vojvođanskih udruženja velikih porodica i najavio mogućnost da Vlada Mađarske i ubuduće podrži određene projekte.

Savez je osnovan 2002. godine i trenutno okuplja 19 udruženja. Savez je kao svoj istaknuti cilj postavio pokretanje doma velikih porodica u Bačkom Petrovom Selu, čija je gradnja i započela 2014. godine. Predsednik Saveza Vilmoš Križan kaže da je zgrada prošle godine postavljena pod krov, uvedena je struja, voda, kanalizacija, i da građevinske radove žele da ove godine nastave ugradnjom podnog grejanja i unutrašnjim radovima i izolacijom objekta.

Predsednik Mađarskog nacionalnog saveza Jene Hajnal je pohvalio rad saveza i udruženja, rekavši kako velike porodice treba popularizovati, pomagati, i stvoriti im uslove da što više mladih ima ne samo jedno ili dvoje, već više dece. Planirano je da MNS u maju donese odluku o podršci ovom programu, a Vlada Mađarske već godinama značajno pomaže realizaciju projekata Saveza vojvođanskih udruženja velikih porodica (VANCSESZ).

Mađarski državni sekretar Potapi je izrazio nadu da će se rađati što više dece i da će pohađati institucije vojvođanskih Mađara počev od vrtića do obrazovnih institucija, i razvijajući mađarsku zajednicu.

Predsednik Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor je dodao kako je aktivnost VANCSESZ-a izuzetno važan element javnog života vojvođanskih Mađara i da zaslužuje opštu podršku.

 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV (Fotó: Ótos András)
Többi hír