Ugrás a tartalomra

Počela rasprava o amandmanima

BEOGRAD -Skupština Srbije danas je nastavila sednicu na kojoj se razmatraju amadmani na izmene Zakona o privatizaciji, a nakon rasprave očekuje se i glasanje.

Na predlog zakona podneto je deset amadmana.

Izmene zakona inicirane su odlukom Ustavnog suda kojom je utvrđeno da je neustavna odredba Zakona o privatizaciji koja onemogućava prinudnu naplatu potraživanja od preduzeća do završetka postupka restrukturiranja.

Ta odluka Ustavnog suda trebalo bi da stupi na snagu 14. maja.

Poslanici će danas razmotriti i izmene Zakona o nacionalnim savetima nacionalnih manjina koje bi poslanicima trebalo da obrazloži ministarka državne uprave i lokalne samouprave Kori Udovički.

Na dnevnom redu sednice koja je počela u subotu, 10. maja, su i pravosudni zakoni.

Kako je Tanjugu rečeno u kabinetu predsednice skupštine, poslanici će danas početi raspravu o predlogu zakona o nacionalnim savetima, a on predviđa da ubuduće republička izborna komisija bude vrhovni organ za sprovođenje neposrednih izbora za nacionalne savete nacionalnih manjina.

Takođe, izmenama je predviđeno da, ako nacionalnom savetu pre roka prestane mandat, bude moguće održavanje vanrednih izbora. Izmenama je predviđeno održavanje vanrednih izbora ako nacionalnom savetu mandat prestane pre roka, s obzirom na to da važeći zakon ne poznaje takve izbore, pa nije ni uređivao da li se oni odvijaju neposredno ili preko elektronske skupštine.

Kada je reč o Zakonu o izmeni zakona o privatizaciji, predviđeno je da se tim aktom za pet meseci produži život za 164 preduzeća u restrukturiranju.

Szerző (Forrás)
Tanjug, RTV
Többi hír