Ugrás a tartalomra

Példát meríthetnénk az észak-európai országok együttműködéséből

Az északi országok a közös értékekre építenek.

Az észak-európai országok együttműködése példaként szolgálhat a balkáni térség államai számára – állapították meg szerdán azon a konferencián, amelyet a tapasztalatok megosztása érdekében szerveztek Belgrádban. Elhangzott, az északi országok már több mint hatvan éve a közös értékekre, nem pedig a különbségekre építik együttműködésüket.

Az Északi Tanács 1952-ben jött létre azzal a céllal, hogy elősegítse az észak-európai országok együttműködését és közös fejlődését. A belgrádi konferencián elhangzott, a nyugat-balkáni térség ugyanolyan lehetőségekkel rendelkezik, mint a skandináv országok, hiszen az államokat összeköti a közös történelem, a hagyományok és a hasonló nyelv, így az északi együttműködési modell átvétele nyomán inkább egymás segítésére és támogatására, mint az ellentétekre, a különbözőségekre és a megosztásra kellene fordítani a figyelmet. Dagfinn Høybråten, főtitkár, Északi Miniszterek Tanácsa: „Az észak-európai országok közelsége hozzáadott értéket jelent számunkra. Együtt erősebbek vagyunk, akkor, amikor hasznosítjuk ezt a közelség által adott értéket.”

Az északi együttműködés is több száz éves háborúzás, határmódosítás, békekötés, leigázás és felszabadítás, valamint szövetkezés után jött létre – jelentették ki a konferencia résztvevői. Ott is hasonló volt a helyzet, mint a Balkánon – tették hozzá. Vladimir Marinković, a Szerbiai Képviselőház alelnöke kiemelte: az észak-európai országok példájából a nyugat-balkáni régió országai is tanulhatnak. „Ez lesz az egyik meghatározó alapja és célja a jövőbeli politikánknak. Úgy gondoljuk, hogy a regionális stabilitás Szerbia és a térségi országok korszerűsítésének egyik sarokköve.”

Meg kell találni azokat az alapelveket, amelyekre egy ilyen együttműködés épülhet - emelte ki a tanácskozáson Pásztor István. A Tartományi Képviselőház elnöke hozzáfűzte, és nemcsak az országokat, hanem a földrajzi régiókat, de akár a helyi önkormányzatokat, a civil szervezeteket és a különböző egyesületeket is be lehetne kapcsolni az együttműködést erősítő kezdeményezésbe. „Ezzel a típusú együttműködéssel kapcsolatot és lehetőséget teremtünk bizonyos eszközök lehívására, elsősorban az európai alapokból, amiben az utóbbi időszakban elég sikeresek voltunk.”

Az észak-európai országok együttműködési testülete akkor sem szűnt meg, amikor Svédország és Finnország belépett az Európai Unióba, de a NATO-ba nem, míg Izland és Norvégia NATO-tagország lett, de nem lépett be az EU-ba, és az sem volt kizáró tényező, hogy Dánia az EU-nak és a NATO-nak is a tagja lett. Ugyanez az elv érvényesülhetne a nyugat-balkáni országok esetében is – hangzott el a konferencián.

 

 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír
A Vajdasági Magyar Szövetség tisztelettel értesíti a polgárokat, hogy az önkormányzati jelöltlisták állításához szüks