Ugrás a tartalomra

Pedagógusok a középpontban

Többórás vita után az MNT elfogadta a 2016–2020-as oktatásfejlesztési stratégiát

Tegnap a Magyar Nemzeti Tanács 12. rendes ülésének legfontosabb pontja az MNT 2016–2020-as évi oktatásfejlesztési stratégiáját volt. A stratégiát Hajnal Jenő, az MNT elnöke indokolta meg, aki az előző stratégiát egyedinek nevezte, majd hozzátette, hogy azóta elkészült Szerbia 2020-ig terjedő oktatási stratégiája, amelyben rengeteg új elvárás kapott helyet.

A magyar oktatási stratégia a szerbiai stratégiából építkezik, ahol a köztársasági stratégia nem kínál számunkra megfelelő megoldást, ott az MNT stratégiája keresi meg azt. A stratégia középpontjában a pedagógus áll, de a szülőföld szeretete is fontos jelentőséggel bír. Minél szorosabb kapcsolatot szeretnénk elérni a pedagógus, a művelődési szervező, könyvtár, cserkészmozgalom, vagyis a magyar közösség elemei között – mondta az MNT elnöke.

Perpauer Attila, az MNT oktatási bizottságának elnöke a stratégiát bemutatva elmondta, hogy az alapot a népesség alakulása adta meg, valamint a célkitűzéseket szerbiai, vajdasági és körzeti viszonylatban is megvizsgálták.

Az oktatási bizottság elnöke a stratégiát vázlatosan bemutatva, a többi között beszélt a pedagógusi kataszterről, a gyermek és ifjúsági rendezvényekről, művelődési intézmények közoktatási szerepvállalásáról, a beiskolázási és az iskolabusz-programról, a diáksegélyező egyesületek és a diákotthonok szerepéről, magyar nyelvű fejlesztőpedagógiai hálózat kiépítéséről, a szerb nyelv hatékonyabb tanulásáról, a pedagógus továbbképzési rendszerről, valamint a felsőoktatási fejlesztési koncepcióról.

A stratégia bemutatásában megemlítésre került még a tehetséggondozás, a felnőttképzés és a felzárkóztatás fontossága, a vajdasági magyar középiskolai hálózat átképzési lehetőségei, a külföldi iskolák diplomáinak honosítása, a cserkészet mint a nemzeti öntudat megerősítésének eszköze, a regionális szakmai pedagógusképző központok szerepe és a szülőföldön való tanulás esélyének növelése is.

Jerasz Anikó, a Végrehajtó Bizottság elnöke szerint alapos helyzetelemzésből indul ki a stratégia, amelynek fő célja, hogy a középiskola elvégzése után az itthon tanulásra ösztönözze a diákokat.

A dokumentum szorgalmazza az oktatási, művelődési és a civil intézmények együttműködését, és erősíteni kívánja az anyanyelven való oktatást – mondta Jerasz.

Vidrács Krisztina felszólalásában kiemelte, fontos tudni, hogy Vajdaság hányadán áll a magyar pedagógusok tekintetében, Dudás Károly szerint az oktatási stratégia legnagyobb érdeme az, hogy nem bújt szakmai burokba, hanem „az ifjú ember építése” tükrében az egész közösséget vizsgálja. Penovác Náray Éva, a kulturális bizottság elnökének véleménye szerint a művelődési intézmények hatékonyan tudják segíteni az oktatást.

Joó-Horti Lívia felszólalásában elmondta, hogy a jelen dokumentum nem stratégia, csupán egy vitaindító anyag, hiszen egyebek mellett nincsenek időhatárok, sem felelősök. A tanácsnok javaslatot tett a nyugat-bácskai oktatási helyzet megoldásáról, az anyanyelvápolás lehetővé tételéről, valamint megjegyezte, hogy ki kellene bővíteni a dokumentumot, majd közvitára kellene bocsátani. Zsoldos Ferenc alapjában véve jónak nevezte a dokumentumot, amelyet véleménye szerint tovább kell gondolni, valamint megjegyezte, nem lehet úgy stratégiát alkotni, hogy nincsenek benne mérőszámok és pontos célok.

Petkovics Márta véleménye szerint a legfontosabb az, hogy a vajdasági magyar pedagógustársadalom megerősödjön, a pedagógusok fel legyenek karolva, amit a stratégia meg is tett, Hajnal Jenő pedig a vita végén megjegyezte, hogy hasznos és fontos vita alakult ki, majd megelégedettségének adott hangot, hogy a hozzászólók többsége szerint működőképes, fejlődőképes stratégiát alkotott az MNT.

A tanács 20 igennel, 7 tartózkodással, ellenszavazat nélkül elfogadta a stratégiát, majd elfogadta a független könyvvizsgáló kiválasztásáról szóló határozatot, amely szerint a könyveket az Euro-Audit vállalat vizsgálja majd. Ezt követően a tanács elfogadta Petkovics Márta és Perpauer Attila kinevezését az Európa Kollégium Egyetemista Központ Igazgatóbizottságába, és jóváhagyta, hogy Talpai Sándor képviselje az MNT-t a Pannónia Alapítvány alapítóinak ülésein. Az ülés folytatásában jóváhagytak több iskolai hálózatot, iskolai igazgatókinevezést, valamint igazgatóbizottsági és iskolaszéki tagcserét, illetve két tankönyvet. Az ülésen jóváhagyták Újvidék Város köztájékoztatási pályázata pénzeszközeinek elosztási javaslatát, majd döntést hoztak több újvidéki és regőcei utcanév megváltoztatásáról. Az MNT végezetül jóváhagyta Kevevára, valamint Hódság Község Nemzetek Közötti Viszonyügyi Tanácsának magyar nemzetiségű tagjainak kinevezését.

Szerző (Forrás)
dió, Magyar Szó (Fotó: Diósi Árpád)
Többi hír
A VMSZ támogatni fogja szavazatával az új kormányfőt és a kormány tagjait, emelte ki dr.
Dr. Pásztor Bálint: A VMSZ támogatni fogja az új kormányt