Ugrás a tartalomra

Pásztor: A VMSZ nem puszta szemlélője akar lenni a társadalmi változásoknak

Nem számít meglepetésekre a kormányalakító tárgyalások során Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke.

Pásztor a Beta hírügynökségnek nyilatkozva megismételte, a VMSZ a szerbiai parlamentben a képviselői többség része kíván lenni.

Elmondása szerint a legnagyobb valószínűség szerint hétfőn 11 órakor találkozik Aleksandar Vučićtyal, a Szerb Haladó Párt elnökével, leendő kormányalakítóval.

“Minden beszélgetés azzal kezdődik, hogy meghallgatjuk a másikat, nekünk is meg kell hallgatnunk, mit gondol az SNS és Vučić a leendő kormány programjáról. Nem számítok nagy meglepetésekre, mert az élet kínálja azokat a dolgokat, amelyekkel a kormánynak meg kell birkóznia, függetlenül attól, hogy ki áll az élén. A problémákat immár nem lehet a szőnyeg alá söpörni”, mondta Pásztor, s hozzátette, a makrogazdaságra, a társadalom szociális helyzetére, a szerb társadalom általános átszervezésére, Szerbia uniós közeledésére és ennek következményeire gondol.

“Érdekel, mik az ezekkel a problémákkal kapcsolatos meglátásai, hiszen a problémák mindenki előtt ismertek és világosak. A kérdés az, hogyan lehet a jelen körülmények között megoldani azokat a problémákat, amelyekkel szembesülünk”, mutatott rá Pásztor, aki szerint a VMSZ nem változott, s emlékeztetett arra, hogy ez a párt már a választások kiírásakor világosan megmondta, hogy a parlamenti többség része kíván lenni.

“Gyökeres változások előtt áll az egész szerb társadalom és mi nem akarunk puszta szemlélők lenni, hanem szerény lehetőségeinkhez képest részesei kívánunk lenni az ezekhez a problémákhoz kötődő politika kialakításának”, jelentette ki Pásztor István, s megjegyezte, a VMSZ-t az is érdekli, vajon Szerbia leendő kormánya felvállalja-e majd a legerősebb szerbiai kisebbségi párt programjának “apró részleteit”, s meggyőződését fejezte ki, hogy ez így lesz.

Vučić ma jelentette be, hogy az új kormány várhatóan április 25-éig megalakul, s elsőként Pásztor Istvánnal, a VMSZ vezetőjével ül tárgyalóasztalhoz.

Szerző (Forrás)
Beta, Vajdaság Ma
Többi hír
A VMSZ támogatni fogja szavazatával az új kormányfőt és a kormány tagjait, emelte ki dr.
Dr. Pásztor Bálint: A VMSZ támogatni fogja az új kormányt