Ugrás a tartalomra

Pásztor István a Duna World Heti Hírmondójában

A brüsszeli lehetőségek kiaknázásáról, illetve a jelenlegi szerbiai politikai helyzetről beszélt Pásztor István a Duna World Heti Hírmondó című műsorában Szabadkáról, a Pannon TV stúdiójából. Fontos az elképzeléseket bemutatni, illetve partnereket találni hozzá és az Európai Unióban is érdeket érvényesíteni – emelte ki a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke.

A leghatékonyabban a csatlakozási tárgyalások folyamatában lehet a nyitott nemzeti közösségi kérdéseket kezelni – szögezte le Pásztor Isván. A vajdasági magyarságnak rendkívül fontos, hogy Deli Andor, a Fidesz EP-képviselője személyében képviselete van az Európai Unióban, még Szerbia csatlakozása előtt – hangsúlyozta a VMSZ elnöke. „Azt látom, hogy nemcsak nagyon ígéretes, hanem az elmúlt több mint fél év jelentős eredményeket hozott. Most készült el az Európai Parlament szerbiai országjelentése. Ebbe nagyon sok olyan momentumot sikerült beépíteni, amelyek az előző jelentésben nem szerepeltek, és amelyek egyfajta hivatkozási alapot, teljesítési feladatkört jelentenek. Ez egészen biztos előbbre viszi az érdekérvényeseink lehetőségét.”

Pásztor István a szerbiai politikai helyzetről is beszélt. Szerinte óriási a megosztottság. Egy nemzeti minimumban való megállapodás létrejöttét sürgeti a VMSZ elnöke. „A mi érdekünk is az volna, hogy ennek a nemzeti minimumnak a kialakításában jelen tudjunk lenni a magunk erejével összhangban. Másrészről pedig, hogy ennek a minimumnak része legyen az a kérdéskör, ami a mi szempontunkból nagyon fontos.”

Csak úgy tudjuk a közösségi érdekeket érvényre juttatni, ha partnerkapcsolatot építünk és a többségi politikában partnerekre találunk – mondta a VMSZ elnöke. Hozzátette: amikor a nemzeti tanácsokról szóló törvény kidolgozásán és annak a megvalósítása kibontakoztatásán dolgoztak, az egyértelműen bizonyította, hogy párbeszéd nélkül nem lehet érvényesülni és előre haladni.

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír
Megduplázta a helyhatósági választásokon való részvételhez szükséges támogatói aláírások számát Temerinben a Vajdaság
Temerinben közös listával indul a helyhatósági választásokon a VMSZ és a VMDP