Ugrás a tartalomra

Pásztor Bálint: Magyarkanizsa ostrom alatt áll

Nem áll szándékomban védekezni a vádaktól, jelentette ki Pásztor Bálint, akinek a szerbiai parlamentben feltett képviselői kérdései negatív megjegyzések egész sorát váltották ki: nacionalistának, fasisztának, diszkriminációra hajlamos személynek nevezték. A Politika belgrádi napilap ennek kapcsán kért nyilatkozatot a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) parlamenti képviselőjétől.

„Akik követték a szerbiai képviselőházban végzett munkámat az elmúlt nyolc évben, az összes felszólalásom alapján megítélhetik, hogy ezek a személyemmel kapcsolatos állítások állnak-e vagy sem. A képviselőház nem törvénygyár, hanem a polgárok legfelsőbb képviseleti szerve, ezért éreztem szükségesnek, illetve kötelességemnek, hogy feltegyem a szerbiai kormánynak a szabadkai és magyarkanizsai polgárokra vonatkozó kérdéseket, de kiterjeszthettem volna ezt Preševóra meg Belgrádra és más helyi közösségekre is. Ezeknek a kérdéseknek a lényege, hogy a szerbiai kormány tervezi-e jelentős mértékben, pénzügyi értelemben, támogatni azokat a helyi önkormányzatokat, amelyeknek a területén a legtöbb migráns tartózkodik” – fogalmazott Pásztor Bálint, akinek a pártja támogatta Orbán Viktor magyar miniszterelnöknek a magyar–szerb határon létesülő határzár létrehozására vonatkozó ötletét, jegyzi meg a Politika.

„A célom az volt, hogy rámutassak a probléma meglétére, hogy erről halljanak ott, ahol kell. Felhívást akartam intézni a nyilvánossághoz, és elsősorban a kormányhoz, s úgy tűnik, hogy ebben sikerrel jártam, mert Aleksandar Vulin (szociálpolitikai miniszter) magyarkanizsai látogatása során megállapodtak arról, hogy azok az emberek kikerülnek a központból, és egy helyet alakítanak ki, ahol megpihenhetnek. Ez valójában tűzoltás, mint ahogy a kérdésem és a pénzügyi segítségre vonatkozó javaslatom is, de a probléma az, hogy eddig égett a ház, de senki meg sem próbálta lokalizálni a tüzet. Ezért szerintem jó, hogy egyáltalán megtörtént a vita a nyilvánosságban. A probléma nagyon komplex, és biztos, hogy a szerbiai kormány sem tudja megoldani, még az Európai Uniónak (EU) sincs fenntartható megoldása. Szerintem komolyabban és hatékonyabban kell ellenőrizni, hogy ki lép be az ország területére. Természetesen nem köteleződtünk el amellett, hogy a háborús övezetekből érkező embereket vissza kell küldeni, de nagyon sokan a gazdasági migráció miatt érkeznek. Azután felmerül a kérdés, hogy miért nem maradnak a Szerbia előtti biztonságos országokban, hanem ehelyett miért indulnak Szerbián át Németország felé.”

„A nyugat-európai államok vissza fogják küldeni ezeket az embereket azokba az országokba, amelyekből beléptek a területükre, így visszaküldik majd őket Magyarországra is, Magyarország pedig Szerbiába irányítja majd őket. Szerbiának több éve aláírt és ratifikált visszafogadási megállapodása van. Szerbiának nemzetközi kötelezettségei is vannak, amelyek szabályozzák a migrációban levő emberek helyzetét. A szerbiai politikusok is mind többet beszélnek arról, hogy ez egy népvándorlás, és nincs rendjén, hogy a migránsok útvonalán levő szerbiai helyi önkormányzatok lakossága szenvedi el” – fogalmazott Pásztor Bálint a Politika napilapnak nyilatkozva.

Szerző (Forrás)
Vajdaság Ma, Fotó: Beta
Többi hír
A VMSZ támogatni fogja szavazatával az új kormányfőt és a kormány tagjait, emelte ki dr.
Dr. Pásztor Bálint: A VMSZ támogatni fogja az új kormányt