Ugrás a tartalomra

Pásztor Bálint: Az államtitkáraink szakemberek leszek

Holnap írja alá koalíciós megállapodását a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) és a Szerb Haladó Párt (SNS) – jelentette ki ma Pásztor Bálint, a VMSZ elnökségi tagja.

Pásztor az RTS vendégeként elmondta, az SNS-szel folytatott tárgyalások alapját a VMSZ programjában szereplő kötelezettségvállalások határozták meg, amelyeknek a kormányprogram részét kellene képeznie, tehát a koalíciós megállapodásnak is az egyik része ez lesz, a másik rész pedig a végrehajtói hatalomban és a parlamentben való funkciókkal kapcsolatos.

Szavai szerint a Vajdasági Magyar Szövetségnek a mezőgazdasági és környezetvédelmi, a kereskedelmi, turisztikai és telekommunikációs, a szociális kérdésekkel foglalkozó, az építésügyi, közlekedési és infrastrukturális, valamint az egészségügyi minisztériumban lesznek államtitkárai.

„Ezeket a pozíciókat nem politikusok, a párt alelnökei vagy elnökségi tagjai töltik majd be, hanem olyan emberek, akik az elmúlt évtizedekben bizonyítottak a saját szakterületükön, s úgy gondolom, képesek lesznek hozzájárulni a minisztériumok sikeres munkájához” – szögezte le Pásztor Bálint.

Elárulta, a VMSZ nem kért igazgatói tisztségeket a közvállalatokban, illetve az igazgatóbizottsági helyek sem fontosak számára, mert a közvállalatok pártmentesítése mellett foglalnak állást.

A szerbiai alkotmány értelmében a közszférában történő foglalkoztatást megelőzően figyelembe kell venni a lakosság etnikai szerkezetét és azt, hogy a nemzeti kisebbségek megfelelő mértékben legyenek képviselve a közvállalatokban – jegyezte meg Pásztor, s hozzátette, az elmúlt 25 évben erre nem figyeltek oda.

Azt akarjuk, hogy azokban a helységekben, ahol magyarok, bosnyákok, bolgárok, románok élnek, helyi szinten ezeknek a nemzeti kisebbségeknek a képviselőit alkalmazzák az olyan közvállalatokban, mint amilyen a Posta vagy a Szerbiai Villanygazdaság (ESP), hogy a polgárok ezeken a helyeken az a saját anyanyelvükön beszélő emberekkel találkozzanak, magyarázta.

Az előrehozott tartományi választásokról Pásztor azt mondta, a VMSZ jó eredményeket ért el a köztársasági választásokon, azok közé a frakciók közé tartozik, amelyek növelték a képviselőik számát, s ezért nem lát semmi különöst abban, hogy elvszerűek és hozzá kívánnak járulni Szerbia haladásához egyfelől, másrészt azonban korrektek maradnak azokkal a partnereik iránt, akikkel két évvel ezelőtt állapodtak meg tartományi szinten.

„Soha nem változtattuk koalíciós partnereinket a mandátum közepén, s eszerint szeretnénk eljárni ebben az esetben is” – nyilatkozta Pásztor Bálint az RTS-nek.

Pásztor Bálint kijelentette, pártja tárgyalt a vajdasági statútum kérdéséről a Szerb Haladó Párttal, s meglátása szerint sikerült megállapodniuk, így az „alkotmányt elfogadásra kerül az alkotmánybíróság döntésével összhangban június 6-ig”.

Szerző (Forrás)
RTS, Vajdasag Ma
Többi hír
A Vajdasági Magyar Szövetség törökkanizsai községi szervezete hétfő délután adta át a községi választási bizottságnak
A VMSZ 31 fős listával indul a választáson Törökkanizsa községben