Ugrás a tartalomra

Pastor u Malom Iđošu

Veći deo pregovora o pristupanju Srbije Evropskoj uniji biće obavljen u narednom četvorogodišnjem periodu, dakle za vreme mandata sledećeg parlamenta, tako da će sledeći period u mnogome uticati na zbivanja narednih deset-dvadeset godina i veoma je važno da Mađari u Vojvodini preko svojih predstavnika budu aktivni učesnici kreiranja ovih procesa – poručio je iz Malog Iđoša predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor koji je ujedno i predsednik Saveza vojvođanskih Mađara (SVM).

Ilustrujući značaj učešća u tim procesima, Pastor je pomenuo primer Slovačke, gde su Mađari bili van ovih procesa, a Slovačka je primljena u Evropsku uniju tako da su zloglasni „Benešovi dekreti“ o kolektivnom kažnjavanju Nemaca i Mađara praktično još uvek važeći.

Ištvan Pastor boraveći u sredu u Malom Iđošu bio je gost vatrogasnog društva, koji ove godine slavi 140 godina postojanja.

Prikazujući rad društva predsednik Ištvan Siđi istakao je da pored problema ipak ima razloga i za pohvale, imajući u vidu su članovi društva dobro obučeni, a dečija grupa od 50 članova pokazala je svoju spremnost na takmičenjima u zemlji i inostranstvu.

O 140-godišnjem radu društva u pripremi je knjiga autora Gabora Viraga. Knjiga će izaći iz štampe u maju.

Szerző (Forrás)
Vajdaság Ma
Többi hír