Ugrás a tartalomra

Pastor: Preko problema ne prelaziti zatvorenih očiju

BEOGRAD - 

Predsednik Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) Ištvan Pastor izjavio je danas da ne očekuje velika iznenađenja u pregovorima o formiranju Vlade Srbije i ponovio da želi da SVM bude deo nove poslaničke većine u Skupštini Srbije. Pastor je za agenciju Beta rekao da će se s predsednikom Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandrom Vučićem najverovatnije sastati u ponedeljak u 11 sati u Beogradu.

"Svaki razgovor počinje slušanjem, i mi moramo da saslušamo šta SNS i Vučić misle o programu buduće vlade. Ne očekujem velika iznenađenja, jer život nameće stvari s kojima se vlada mora izrvati bez obzira ko je bude vodio. Preko problema više se ne može prelaziti zatvorenih očiju", rekao je Pastor.

Precizirao je da misli na probleme u sferi makroekonomije, socijalnog stanja društva, zatim ukupne reorganizacije srpskog društva, približavanja Srbije EU i posledicama takvog približavanja.

"Interesuje me koja su viđenja za rešavanje problema, jer su problemi svima poznati i jasni. Grm u kojem leži zec jeste kako se problemi mogu rešiti u ovakvim uslovima u kakvim se mi nalazimo", kazao je Pastor.

Dodao je da se stav SVM nije promenio i podsetio da je ta partija u momentu raspisivanja izbora jasno rekla da želi da bude deo parlamentarne većine.

"Predstoje korenite promene srpskog društva, i mi ne želimo da budemo puki posmatrači, već da u skladu s našim skromnim mogućnostima, budemo učesnici u kreiranju politika vezanih za te probleme", naveo je Ištvan Pastor.

Dodao je da SVM zanima i da li će buduća Vlada Srbije raditi na ostvarenju "sitnih detalja" iz programa te najjače manjinske stranke u Srbiji i izrazio uverenje da hoće.

Vučić je danas, posle sednice Predsedništva SNS u Beogradu, najavio da bi nova Vlada trebalo da bude formirana do 25. aprila, i rekao da prvi razgovor o tome očekuje u ponedeljak, 7. aprila, s liderom SVM, Ištvanom Pastorom.

Vučić je za utorak, 8. april, najavio sastanak s liderom Socijalističke partije Srbije (SPS) Ivicom Dačićem, a potom s Novom demokratskom strankom Borisa Tadića.

Ipak, kako je ukazao Vučić, to ne znači da je bilo s kim postignut dogovor o ulasku u Vladu o čijem će sastavu konačnu odluku doneti Glavni odbor SNS.

 

Szerző (Forrás)
RTV, Beta
Többi hír
A VMSZ támogatni fogja szavazatával az új kormányfőt és a kormány tagjait, emelte ki dr.
Dr. Pásztor Bálint: A VMSZ támogatni fogja az új kormányt