Ugrás a tartalomra

Pastor: Poseta Filea ohrabrenje za novi vladu

Šef poslaničkog kluba SVM Balint Pastor izjavio je danas da je poseta evropskog komesara za proširenje Štefana Filea ohrabrenje za novu Vladu Srbije

“Na sastanku sam rekao da je SVM deo vladajuće koalicije upravo zbog toga što problem, ne samo mađarske nacionalne manjine, već i svih ostalih nacionlasnih zajednica, želimo da rešavamo u saradnji sa Vladom Srbije”, rekao je Pastor Tanjugu.

On je dodao da su zadaci Srbije na putu ka punopravnom članstvu ka Evropskoj uniji poznati i da je u rezgovoru sa Fileom pre svega isticana važnost vladavine prava, što je, kako je ukazao, u vezi i sa položajem nacionalnih zajednica u Srbiji.

Pastor je precizirao da se tu pre svega misli na primenu postojećih, a ne na donošenje novih zakona i podsetio da treba do kraja ove godine doneti novi statut Vojvodine i novi zakon o finansiranju Vojvodine, kako bi bio zaokružen proceš koji kasni već šest godina.

“Po Ustavu Srbije, taj proceš trebalo je završiti do kraja 2008. godine. Svi ti prioriteti su sadržani u koalicionom sporazumu SNS i SVM, i nadamo se da će važne tačke iz tog dokumenta biti relizovane u narednim mesecima i godinama”, rekao je Pastor.

On smatra da je sada već sigurno da će među prvim zakonima koje će skupština izmeniti sledećih nedelja biti Zakon o nacionalnim savetima nacionalih manjima.

“Srbija će morati da napiše akcioni plan vezano za poboljšanje položaja nacionlanih manjina, tako je bilo i u slučaju Hrvatske i taj naš koalicioni sproazum može da posluži kao solidna osnova za taj plan pošto je u njemu nabrojano šta bi sve država trebalo da uradi u narednim godinama kako bi se položaj pripadnika nacionalnih manjina poboljšao”, istakao je Pastor.

Szerző (Forrás)
Tanjug
Többi hír
A szükséges ezer helyett 1478 aláírást gyűjtött a Vajdasági Magyar Szövetség Szabadkán, a lista indulásához az önkorm
Zentán elsőként adták át a Vajdasági Magyar Szövetség – Dr.
A VMSZ Zentán is átadta a listát