Ugrás a tartalomra

Pastor: Nije bilo konkretnih razgovora o saradnji s naprednjacima

Beograd - Potpredsednik Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) Balint Pastor izjavio je danas da nije bilo konkretnih razgovora sa Srpskom naprednom strankom o saradnji u narednoj vladi.

- Mi smo rekli u predizbornoj kampanji da želimo da utičemo na one procese koji će biti pokrenuti nakon izbora. Ukoliko budemo imali dobar rezultat i dovoljan broj mandata onda ćemo razgovarati sa onim strankama koje će formirati buduću vladu da bi se ostvarili naši programski ciljevi  - rekao je Pastor u emisiji "Kažiprst" na RTV B92.

Podsećajući da će SVM na vanredne parlamentarne izbore 16. marta izaći samostalno, Pastor je naveo da SVM želi da zadrži poslanički klub u Skupštini Srbije i da očekuju osvajanje najmanje pet poslaničkih mesta.

Kada je reč o eventualnom ulasku u Vladu i saradnji sa SNS-om posle izbora, Pastor kaže da ne odlučuju vojvodjanski Madjari koja će stranka imati najviše mandata, a da je apsolutno izvesno da će to ovog puta biti SNS.

On je naveo da su ovo atipični izbori "za bronzanu medalju" budući da se zna koja će biti prva stranka, koja druga, a bitka se vodi za treće mesto i za cenzus.

Pastor je istakao i da se SVM ne bori za resore u Vladi Srbije i da ne želi mesto potpredsednika vlade, ali da ukoliko ta stranka bude imala dobar rezultat, možda bi bilo dobro, ali nije ključno, da ima nekoliko državnih sekretara kako bi bili bliži informacijama i projektima.

On je naveo i da ne vidi razlog da se svi izbori uvek održavaju istovremeno. Kada je reč o pokrajinskoj vladi i eventualnom raspisivanju vanrednih izbora u Vojvodini, Pastor kaže da SVM ne menja partnere tokom mandata i da sve dok pokrajinska vlada ima većinu, ne vide razlog za raspisivanje vanrednih pokrajinskih izbora.

Na konstataciju da SNS mesecima unazad insistira na tome da su neophodni pokrajinski izbri, Pastor je istakao da je SNS opoziciona stranka u pokrajinskoj skupštini i da mu je sasvim normalno i legitimno da oni zahtevaju i prizivaju na vanredne pokrajinske izbore.

- Ne vidim razloga zašto bi se dovodili u vezu razni nivoi vlasti. Želimo da budemo, ukoliko se dogovorimo, partner onoj stranci koja će biti stožer vladajuće većine u republičkoj skupštini da bi smo realizovali interese naših birača, ali to ne znači da nas može bilo ko ucenjivati' - rekao je Pastor.

On je podsetio i da predsednik pokrajinske skupštine ne može samoinicijativno da raspisuje izbore, već samo na predlog pokrajinske vlade, a da trenutno nije realno da Bojan Pajtić zatraži da se raspišu vanredni izbori.

Na pitanje da li se menja odnos većinskih stranaka prema manjinama on je rekao da to nije slučaj. - Samo stranka SDA Sulejmana Ugljanina i SVM samostalno nastupaju na ovim izborima, a mislim da je to jedini put i način za zastupanje interesa i Mađara i Bošnjaka i drugih nacionalnih zajednica koji žive u Vojvodini.

Ne vidim kao rešenje utapanje u druge, takozvane velike stranke sa beogradskim centralama, jer ne poznaju problematiku u dovoljnoj meri da bi bile u stanju da zastupaju interese nacionalnih manjina - zaključio je Pastor.

Szerző (Forrás)
Blic, Tanjug
Többi hír