Ugrás a tartalomra

Pastor i Šoder o nastavku pomoći izbeglicama sa Bliskog istoka

Predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor i šef Predstavništva UNHCR (Visoki komesarijat UN za izbeglice) u Srbiji Hans Fridrih Šoder razgovarli su danas nastavku zajedničke pomoći velikom broju izbeglica koje sa Bliskog istoka stižu u našu zemlju, kao i o situaciji u vojvođanskim opštinama u kojima je organizovan njihov prihvat.

Na sastanku je konstatovano da je povećan broj pridošlih, koji se dešavao poslednjih dana nakon otvaranja makedonske granice prema Grčkoj, uspešno i adekvatno zbrinut, te da je situacija u prihvatnom centru u Kanjiži, kao i u drugim opštinama, stabilizovana i na zadovoljavajućem nivou.

Pastor i Šoder naglasili su da se situacija sa migrantima koji u tranzitu prolaze kroz Srbiju, ali im ona nije ciljno odredište, mora posmatrati sa humanitarne strane i sa strane interesa lokalnog stanovništva, te da se ona može adekvatno balansirati samo zajedničkim snagama državnih organa, međunarodnih institucija i organizacija, pokrajinske i lokalne vlasti.

S obzirom na to da predstoji zimski period, u kojem će zbrinjavanje ljudi biti dodatno otežano, Pastor i Šoder su istakli potrebu produbljivanja saradnje, kako bi se, zajedničkim snagama uz međunarodnu pomoć, planiranje i dobru organizaciju taj period što bolje prebrodio. 

Predsednik Pastor izrazio je zahvalnost organizaciji i predstavnicima UNHCR koji svakodnevno pružaju veliku pomoć državnim organima i lokalnim samoupravama u Vojvodini u zbrinjavanju migranata, i istakao da je Skupština AP Vojvodine spremna da u skladu sa svojim nadležnostima i mogućnostima pruži svu neophodnu podršku.

Szerző (Forrás)
skupštinavojvodina.gov
Többi hír
A VMSZ támogatni fogja szavazatával az új kormányfőt és a kormány tagjait, emelte ki dr.
Dr. Pásztor Bálint: A VMSZ támogatni fogja az új kormányt