Ugrás a tartalomra

Orbán Viktor Vajdaságban: Új korszak kapujában állunk

A nemzetépítés egyik fontos állomásának voltunk szemtanúi – hangsúlyozta Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke az Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel tartott sajtótájékoztatóján szerda délelőtt Szabadkán. A Vajdasági Gazdaságfejlesztési Stratégia, amelyet a Magyar Kormány három év alatt 50 milliárd forinttal támogat, a fejlődés útjára tereli a vajdasági magyar közösséget – mondta Orbán Viktor. Az itt élőket arra biztatta, hogy vegyenek részt az április 24-i választáson és támogassák a vajdasági magyarok pártját, a VMSZ-t.

A Magyar Kormány és a VMSZ között olyan partnerség áll fenn, amely a tisztességen és az ígéretek betartásán alapul, és közös céljuk a magyar közösség építése, a Vajdaságban élők támogatása – mondta Pásztor István. Ennek számos eredménye van 2010 óta – tette hozzá. „Az ösztöndíjprogram, az Európa Kollégium fölépítése, az oktatási nevelési támogatási rendszer talpra állítása és működtetése, az intézményeink, a civil szféránk támogatása, a szabadkai Zsinagóga felújításának az ügye, a szabadkai múzeum képtárának a kérdése, a Kosztolányi-szobor megteremtése, a Szent-Teréz Székesegyház felújítása, a nagybecskereki zárdaépület megvásárlása és felújítása, illetve a falugondnoki rendszernek a felállítása, amelynek köszönve ma 800 olyan emberen segítünk, akire nincs, aki rányissa az ajtót.”

Az együttműködésben kiemelt szerepe van a Magyar Kormány által támogatott terület és gazdaságfejlesztési programnak. Pásztor István kiemelte, a Prospreitati Alapítvány első pályázataira nagyon sokan jelentkeztek, ami azt bizonyítja, hogy életképes a vajdasági magyar közösség. „Büszkeséggel tölt el az, hogy 2413-an jelentkeztek az első pályázati körben, többségükben 25 és 40 év közöttiek, akik ezzel is azt bizonyították, hogy él és életképes a vajdasági magyar közösség, és gondoskodni kíván magáról és a gyermekeiről ezen a tájon, ahol élünk. Meggyőződésem, hogy teljesítményünkkel vissza fogjuk igazolni azt a bizalmat, amit kaptunk.”

A közelgő választásokkal kapcsolatban a VMSZ elnöke kiemelte, hogy továbbra is biztos pontként akarnak szerepelni a vajdasági magyarok életében. „Azért mertük ezt mondani, mert az elmúlt több mint 20 éven át azt bizonyítottuk, hogy mi folyamatosan a közösségünket szolgáljuk, elkötelezettek vagyunk ebben, tisztességesek, megbízhatók és ugyanakkor ebből a pozícióból partnerkapcsolatot tudnunk építeni a kölcsönös megbecsülés és a közös érdekek mentén.”

„Ez egy olyan terv, amit itt alkottak meg, itt dolgoztak ki, amelyhez nekünk igazából csak támogatást kellett adnunk”
mondta a VMSZ szakemberei által kidolgozott gazdaságfejlesztési stratégiáról Orbán Viktor. A magyar miniszterelnök a jövő útjának nevezte a vajdasági programot más Kárpát-medencei magyar közösségek számára is.

Orbán Viktor, miniszterelnök, Magyarország: „Új korszaknak a kapujában állunk. Ez az egyetlen aláírás az új korszak beköszöntét jelzi. Annak a korszaknak a beköszöntét, amikor bizonyítékát adhatják a vajdasági magyarok annak, hogy van ennük elegendő életerő. Mi ezt eddig is így gondoltuk, mert az, hogy kibírták eddig és, hogy még mindig megvan az itteni magyar közösség, az az életerő bizonyítéka. De, hogy nem csak védekezni tudunk, nem csak arra mozgósítjuk az erőnket, hogy megmaradjuk, hanem, hogy van kurázsink, hogy hozzá tudunk tenni a létező világhoz, hogy van energiánk, tehetségünk, na ezt kellene most bebizonyítani.”

A szerbiai választásokról a magyar miniszterelnök azt mondta, hogy egy szomszédos ország miniszterelnöke nem avatkozhat bele a választási küzdelembe, csak biztathat a részvételre. „A dolog mégis csak úgy áll, hogy itt van egy magyar párt és ezért arra kérem, arra biztatom, arra szólítom fel az itt élő magyarokat, hogy föltétlenül menjenek el a választáson szavazni, és arra kérem őket, hogy szavazatukkal támogassák a vajdasági magyarok pártját, a VMSZ-t, amely mint hallhattuk, kiszámítható pont és a biztos jövő záloga itt a Vajdaságban.”

Orbán Viktor a Pannon RTV kérdésére elmondta, hogy további magyar befektetések várhatók Szerbiában, mert az ország az utóbbi időben stabil gazdaságpolitikát folytat, amely idevonzza a külföldi beruházókat.

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír
A Vajdasági Magyar Szövetség törökkanizsai községi szervezete hétfő délután adta át a községi választási bizottságnak
A VMSZ 31 fős listával indul a választáson Törökkanizsa községben