Ugrás a tartalomra

A női politikusok helyzetéről tanácskoztak Újvidéken

A Női Parlamenti Hálózat által szervezett konferencián kiemelten foglalkoztak az utóbbi hónapokban tapasztalt női politikusok és közéleti személyek irányába megnyilvánuló támadásokkal is.

Szerbia jelenleg a 24-dik helyen áll a világon a nők foglalkoztatottságát illetően a parlamentekben. Erdély Lenke, a VMSZ tartományi frakcióvezetője pozitívan értékeli a nők helyzetét a vajdasági képviselőházban, elmondása szerint ugyanis olyan feladatköröket láthatnak el, mint a férfiak, illetve a bizottságoknak is aktív tagjai lehetnek.

Erdély Lenke. Tartományi frakcióvezető, VMSZ: „Mindenekelőtt a törvény szabályozza, hogy a képviselőház egyharmada nő legyen ugyanúgy, mint a köztársasági parlamentben is. Úgy gondolom, hogy ezzel a törvénnyel hozott jogszabály nagyon fontos és jelentős, ami a női politikusok számát illeti.”

Mia Strajin, a Vajdasági Női Parlamenti Hálózat koordinátora elmondta, az utóbbi időben a női képviselőket ért támadások egyes ellenzéki politikusok irányából további okokat adnak arra, hogy a nőket támogassák abban, hogy politikával foglalkozzanak: „A konferencia célja, hogy megerősítsük és bátorítsuk a nőket arra, hogy politikával, közéleti munkával foglalkozzanak és legyenek bátrak. Vendégeink által szeretnénk jó példákat felmutatni nekik a politikai életből, valamint tanácsokat adni nekik arra, hogyan egyeztessék a munkahelyi és a magánéleti kötelezettségeiket. Szeretnénk rámutatni arra, hogy semmit sem kell veszíteniük.”  

A konferencia résztvevőit Pásztor István is üdvözölte. A tartományi képviselőház elnöke elmondta, nagy megelégedéssel tölti el, hogy a női parlamenti hálózat sikeres munkát végez és hogy a vajdasági képviselőház évtizedekre visszamenően intenzíven foglalkozik az emberi jogokkal. Az utóbbi időben a női politikusok felé irányuló támadások kapcsán Pásztor István kiemelte, hogy jó lenne, ha kialakulna egy viselkedési standard, amely nem lenne pártoldalú.

Pásztor István, elnök, Tartományi Képviselőház: „Ebben a politikai bábeli zűrzavarban a nőknek talán van egy plusz felelősségük és lehetőségük, hogy higgadtságot, egy másfajta beszédstílust, másfajta retorikát próbáljanak ráérőltetni a közbeszédre. Azt gondolom, hogy talán ebben a pillanatban a szerbiai körülményeket figyelembe véve ez ennek a konferenciának az aktuális feladata.”    

A konferenciának mintegy 150 résztvevője volt. A panelbeszélgetéseken többek között Maja Gojković, a köztársasági parlament elnöke is részt vett.

 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír
A Vajdasági Magyar Szövetség tisztelettel értesíti a polgárokat, hogy az önkormányzati jelöltlisták állításához szüks