Ugrás a tartalomra

Njilaš pisao Verbiću zbog narušavanja prava manjina

Potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine - nacionalne zajednice Mihalj Njilaš uputio je ministru prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srđanu Verbiću zahtev da se izmene rešenja predviđena Pravilnikom o  dozvoli za rad nastavnika, vaspitača i stručnih saradnika, u delu u kom se narušavaju ustavom garantovana prava pripadnika nacionalnih manjina.

Kako je saopšteno iz sekretarijata na čijem je čelu Njilaš, ovaj Pravilnik predviđa da se usmeni deo ispita za dozvolu za rad (licencu) iz poznavanja propisa iz oblasti obrazovanja i vaspitanja, kao i prethodna usmena provera znanja iz pedagogije i psihologije, polažu isključivo na srpskom jeziku.

Na taj način, kako smatra, narušava se pravo pripadnika nacionalnih manjina, zajamčeno članom 79. Ustava Republike Srbije kojim je, između ostalog, propisano da pripadnici nacionalnih manjina imaju pravo na školovanje na svom jeziku u državnim ustanovama i ustanovama autonomnih pokrajina, kao i na korišćenje svog jezika i pisma. Istovremeno, izmenom se utvrđuje da se ispit za licencu polaže na srpskom jeziku, odnosno jeziku na kom prosvetni radnici ostvaruju obrazovno-vaspitni rad, te se time pravi razlika između delova jednog ispita.

Ukazujući na to da je nelogično praviti razliku između delova ispita, Njilaš je u pisanom obraćanju predložio izmenu kojom će se obezbediti zaštita prava pripadnika nacionalnih manjina i ukazao na višegodišnju praksu organizovanja ispita na jezicima nacionalnih zajednica – nacionalnih manjina na teritoriji AP Vojvodine, od koje ne treba odustati.

Szerző (Forrás)
YU ECO
Többi hír
Megduplázta a helyhatósági választásokon való részvételhez szükséges támogatói aláírások számát Temerinben a Vajdaság
Temerinben közös listával indul a helyhatósági választásokon a VMSZ és a VMDP