Ugrás a tartalomra

A Népszínház védett részét építik

Az eddig megépült új részt az elképzelések szerint nem bontják le

Hetek óta újra tartanak a munkálatok a szabadkai Népszínház épületén, melynek részleteiről, a projektum főtervéről és a majdan elkészülő épület belső tartalmairól a munkálatokat figyelemmel kísérő munkacsoport tagjai számoltak be.

Snežana Pejčić, a munkacsoport elnöke elmondta, a színház elsődleges ötletterve alapján dolgozták ki a főtervet, melynek megvalósítását 2007-ben kezdték meg. Az akkori szerződés szerint az építkezés költségeinek negyvenöt százalékát az államnak, negyvenöt százalékát a tartománynak, tíz százalékát pedig a városnak kellett állnia, ami összesen 24 millió eurót tett ki és az objektum 17,5 ezer négyzetméternyi területű lett volna, melynek keretében 500 négyzetméternyi területen kereskedelmi tartalmak kaptak volna helyet. Az épület Korzóra néző részét 24,83 méter magasra, a főtérre néző részét pedig 28,83 méter magasra tervezték, melyben három terem, vagyis egy nagy színházterem, egy kamaraterem és egy koncertterem kapott volna helyet. Az első főterv alapján a színház védett részéből csupán a bejáratot, a hat oszlopot és a bálterem egy részét hagyták volna érintetlenül. Azonban, 2007-ben a városi képviselő-testület a védett épület nagyobb hányadának megőrzését kérte és 2008-ban a Köztársasági Műemlékvédelmi Intézet is úgy döntött, hogy a teljes védett részt fel kell újítani és vissza kell állítani az eredeti állapotába, illetve a képviselő-testület döntése alapján a tervek racionalizációját irányozták elő, ezért módosítani kellett a főtervet, amivel 2011-ben az újvidéki Műszaki Tudományok Karát bízták meg.

– A módosított, kiegészített főterv elkészítése mellett az ehhez kapcsolódó projektumok kidolgozását is ők végzik, és az új épületrész projektumainak mintegy negyven százaléka már elkészült. Ezekben a projektumokban az épület területe mintegy 3000 négyzetméterrel lecsökkent, így 14 ezer négyzetméteren fekszik majd a színház, a kereskedelmi tartalom pedig 4700 négyzetméter lesz majd. Az objektum magasságát is lecsökkentették, így a Korzóra néző szárny 18,3 méter, a főtér felé pedig 22,4 méter magas lesz, azaz a konstrukció jelenlegi magasságán nem változtatnak. A termek számát is csökkentették, így a tervek szerint egy 530 ülőhelyes nagy színházterem és egy 690 ülőhelyes zenekari árokkal ellátott koncertterem lesz az új színház épületében. A beruházás értéke ezzel együtt lecsökkent és az elsődlegesen tervezett 24 millió helyett 16 millió euróba fog kerülni a projektum. Az eddig elvégzett munkálatok értéke 5,5 millió euró és még további mintegy 10 millió eurót kell ráfordítani, mely magában foglalja a korszerű építőanyagok, installációk felhasználását és a felszerelések, belső berendezések költségeit is. Mivel a meglévő szerkezet lebontása újabb költségeket és időveszteséget jelentett volna, ezért elálltunk ettől az ötlettől, és szerintünk a már elkészült épületrészeket érintetlenül kell hagyni – tudtuk meg Snežana Pejčićtől.

Slobodan Grković, a munkacsoport tagja elmondta, 2011-ben leálltak a munkálatok, de időközben módosítani kellett a terveket. A védett rész építésének terveit minden illetékes szerv jóvá is hagyta, de a tervek egy részének folyamatban van a módosítása, és egyelőre nem tudni, mikor fejeződik be a teljes építkezés.

– Remélem, hogy a szakma, a megrendelő és a finanszírozók a jövőben is kitartanak döntésük mellett, hogy a már felépített új részt nem döntik le. Véleményem szerint a jelenlegi tervek teljes mértékben kielégítik az igényeket úgy a három társulat részéről, mint a kereskedelmi tartalmakat illetően, az épület energia-hatékony lesz, és ha a kereskedelmi tartalmak megfelelnek az objektum alapvető funkciójának, akkor az képes lesz eltartani önmagát. A védett épületrész munkálataihoz szükséges összes dokumentummal, engedéllyel, projektummal rendelkezünk, és jelenleg ezen a régi, azaz a védett részen folynak a munkálatok, ahol a pincében és a földszinten a legnagyobb építési munkálatokat nagyjából befejezték, és megkezdték a földszint felsőbb részeinek falazását. Az eddigi munkálatok értéke mintegy tizenkétmillió dinárt tesz ki, amire a tartomány folyósítja a pénzt, és úgy tudom, szándékukban áll további 500 millió dinárt adni a további munkálatokra. A tervek szerint a védett rész munkálatait szeptember közepéig be is fejezik, amennyiben a pénzeszközök folyamatosan érkeznek, hiszen a lassú pénzelés a kezdetek óta nagyon lassítja az építkezés tempóját. Pillanatnyilag csak a régi rész munkálatainak elvégzéséről van érvényes, élő szerződésünk. Amikor ezt befejezik, akkor nagyjából a földszinttől számított tizenkét méter magasságig készül el az épületnek ez a része, vagyis eléri a tetőt – mondta Grković. Újságírói kérdésre az építkezésből eredő adósságok kapcsán elmondta, pillanatnyilag az egyik kivitelezőnek mintegy 1,67 millió dinárral tartoznak a 2011-ben bizonyos előre nem látott munkálatok elvégzése után, illetve mintegy 274 ezer dinárt kell még kifizetni az építkezés harmadik fázisában megkezdett munkálatokra, de mivel a megrendelő szerepét a város veszi át, ezeknek az adósságoknak a törlesztése késik, mert új szerződéseket kell aláírni.

Szerző (Forrás)
Sztojánovity Lívia, Magyar Szó
Többi hír
A Vajdasági Magyar Szövetség tisztelettel értesíti a polgárokat, hogy az önkormányzati jelöltlisták állításához szüks