Ugrás a tartalomra

„A népi játékokban nincs versengés”

IX. KUKORICAFESZTIVÁL MAGYARKANIZSÁN

A kukoricához fűződő hagyományok, szokások felelevenítésével, dallal és tánccal ünnepelték Magyarkanizsán a IX. Kukoricafesztivált a hétvégén. Az előző évekhez híven idén is pénteken délután vette kezdetét a rendezvény kirakodóvásárral, kézműves foglalkozással és kiállítással, ám a másnapi borús idő sem tartotta távol a közönséget a szombat délelőtti megnyitótól.

Az ünnepségen Tóth Ágnes fő szervező mellett jelen volt Hajnal Jenő, a Magyar Összefogás listavezetője, aki beszédében a hagyományok fontosságára, az együttműködésre és a közösségépítés nemes feladatára hívta fel a figyelmet.

– A népi játékokban nincs versengés, hanem az együtt töltött idő a fontos, a közösségi élményt pedig az összetartozás tudata jelenti – mondta. Hozzátette: – Ennek a közösségépítésnek és együttműködésnek a nemes feladatát vállalta fel a közvetlen magyar nemzeti tanácsi választások Magyar Összefogás listájának minden egyes közreműködője.

A városháza előtti téren megtartott ünnepi megnyitó keretében táncra perdültek a gyermek néptánccsoportok, valamint az Együtt Veled – Értük értelmi és testi fogyatékosok érdekeit védő és segítő egyesület védenceit is bevonták a közös táncba, így végül tanárok, diákok, felnőttek és gyerekek is együtt táncoltak.

A hivatalos megnyitó után több helyszínen egyszerre zajlottak a néphagyományokat idéző játékos foglalkozások. A gyerekek csutkából várat építhettek, kipróbálhatták a kézzel működő kukoricamorzsolót, csuhéból pedig babákat, virágokat készítettek a kreatívabb résztvevők.

A park sétányán a kézműves árusok sátrai között nézelődhettek az érdeklődők és kóstolgathatták a kukoricából és tökből készült ételeket, süteményeket.

Az idei Kukoricafesztivál keretében is megválasztották a legfinomabb görhét, de minden beküldött süteményből kaphattak kóstolót egy jelképes adományért cserébe. A legfinomabb görhét Molnár A. sütötte, a második és harmadik helyezett Buza Károly és Dobó Mária lettek.

A fesztivál szombaton este a Művészetek Háza nagyszínpadán a Vajdasági Népzenészek gálaműsorával, valamint táncházzal folytatódott. Vasárnap délután öt órától folytatódott ismét a program a néptáncegyüttesek szereplésével, ahol a hazai fellépőkön kívül magyarországi és erdélyi táncosok is bemutatkoztak a magyarkanizsai közönségnek.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, K.R.
Többi hír
A Vajdasági Magyar Szövetség törökkanizsai községi szervezete hétfő délután adta át a községi választási bizottságnak
A VMSZ 31 fős listával indul a választáson Törökkanizsa községben