Ugrás a tartalomra

Nemsokára kész lesz a kelebiai templom orgonája

Hamarosan befejeződik a kelebiai Divisio Apostolorum római katolikus templom orgonájának a restaurálása. Az 1938-ban épített hangszer a felújítást követően több mint 70 év után fog ismét megszólalni.

A kelebiai templomban található orgonát Franz Lindauer 1938-ban építette Kerényben. A hangszeren a második világháború végéig játszottak a bácskai településen. A svábokat elűzték a településről, az orgona pedig elnémult. Kerénybe telepesek költöztek, a pravoszláv egyháznak pedig nem volt szüksége a hangszerre. Az orgona 2011-ben Kelebiára. „Nekünk itt Kelebián van egy óriási karzatunk, ahol egy ilyen nagy orgona elfér, és akár egy szimfonikus zenekar kórussal is elférne itt. Tehát a hely és a templom adva volt. Talán a templom mérete, mélysége, magassága, hosszúsága ehhez az orgonához lehetne kicsit nagyobb, de ezt én, mint orgonista, és mint minden orgonista szeretjük, hogy ha egy orgonának ereje és hangzása van” – hangsúlyozta Paskó Csaba plébános.

A kelebiai templom orgonájának restaurálása már szeptemberben elkezdődött. Az egyedi építésű hangszer felújítása aprólékos munkát igényel. „Ez a hangszer egy egyedi orgona, egy pneumatikus membránládájú hangszer, ami itt az országban és Magyarországon is nagyon ritka. Úgy tudom, hogy Vajdaságban ez az egyetlen ilyen rendszerű, szélládával működő orgona. Nem is láttunk még soha ilyet. Ez a kuriózuma ennek a hangszernek, és a sok kis membránbőrnek a kicserélése igényel nagyon sok időt és precíziós munkát” – magyarázta Apró Tibor orgonaépítő.

Az orgona felújításának költségeit a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-nél nyert pályázatból fedezik. A restaurálást követően, a felújított orgona több mint 70 év után december 21-én fogja először kísérni az istentiszteletet.

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír
A VMSZ támogatni fogja szavazatával az új kormányfőt és a kormány tagjait, emelte ki dr.
Dr. Pásztor Bálint: A VMSZ támogatni fogja az új kormányt