Ugrás a tartalomra

Nem menekülttábort építenek az egykori kaszárnya területén

Egy szemernyi igazságot sem tartalmaznak azok a híresztelések, miszerint az egykori zentai kaszárnyában menekülttábort építenek” – nyilatkozta Juhász Attila, a község egykori polgármestere a VMSZ tegnapi sajtótájékoztatóján, s hozzáfűzte, hogy az itt folyamatban lévő beruházások célja, hogy a Vajdasági Magyar Művelődési Intézetnek és a Zentai Történelmi Levéltárnak helyiségeket hozzanak létre, amelyekben a múltunkat és elkövetkező időszakunkat szándékozzák archiválni.

Juhász kiemelte azt is, hogy az a hazatoloncoltakról szóló határozat, amelyet Zenta község képviselő-testülete 2007 októberében meghozott, a mai napig irány- és mértékadó, s emlékeztetett, hogy a kérdéses, a vajdasági magyar párt képviselőcsoportjának akkori frakcióvezetője által indítványozott, a képviselők többsége által el is fogadott határozat kimondta, hogy az emigránsok, hazatoloncoltak problémáját csakis ott lehet kezelni, ahonnan ezek az emberek származnak.

S ha ezeket az embereket visszaküldik, a nyugat-európai országok ne csak a saját portájukon próbáljanak megszabadulni az emberáradattól, hanem úgy kezeljék, hogy ne másokat terheljenek ezzel.

Juhász hangsúlyozta, hogy Zenta önkormányzata sem akkor, sem most nem tud szerepet vállalni: „Ez egy nagyon érzékeny, finoman összetett térség, ahol a szociális helyzet, a gazdasági lét, a politikai miliő, a nemzetek közti viszonyok, sőt a kulturális ellentétek is, amennyiben ezekről a menekültekről van szó, nem szülnének jó vért, s ezt a közösséget megbontanák. Ezért nem tudja az önkormányzat támogatni, hogy bármiféle, ilyen jellegű beruházás történjen a községben” – nyilatkozta.

Lőrinc Csongor, a VMSZ Zenta községi szervezetének elnöke a jelen lévő újságíróknak elmondta, hogy a 2007 októberében meghozott nyilatkozatot továbbra is érvényesnek tartják, s ez a nyilatkozat kimondja, hogy akiket visszaküldenek származási országukba, azok kerüljenek vissza a származásuk szerinti községek területére.

„A kkt kinyilatkozza készségét azon személyek befogadására, akiknek származási helye Zenta község területe.

A visszaküldöttek kérdéseinek megoldására sem módja, sem lehetősége, sem pedig szándéka nincs a VMSZ zentai szervezetének és az általunk vezetett önkormányzatnak.” Lőrinc hangsúlyozta, hogy kitartanak a 2007-es nyilatkozat mellett, amit akkoriban úttörőként fogadtak el, de a későbbiekben más szerbiai községek is követték Zenta példáját.

A VMSZ községi szervezetének elnöke hozzáfűzte, hogy az önkormányzat vezetőségében tisztséget betöltő képviselőik sem elfogadni, sem jóváhagyni nem fognak olyan beruházást, indítványt, illetve elképzelést, amely a menekültáradatot a lakossági érdekekkel és a törékeny szociális nemzeti, gazdasági és kulturális struktúrával ellentétben kezelné.

A VMSZ következetes politikai álláspontjai kialakításában és betartásában – emelte ki végül a vajdasági magyar párt községi szervezetének az elnöke.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, (Hhzs)
Többi hír
A VMSZ támogatni fogja szavazatával az új kormányfőt és a kormány tagjait, emelte ki dr.
Dr. Pásztor Bálint: A VMSZ támogatni fogja az új kormányt