Ugrás a tartalomra

Nem csak idegenben lehet szépet látni

Október közepéig igényelhető az ötezer dináros üdüléstámogatási utalvány

Miután Aleksandar Vučić kormányfő személyesen kezdte el népszerűsíteni a szerbiai üdülést és üdülőhelyeket, július elejétől az érdeklődők megkezdhették igényelni a postahivatalokban az 5 ezer dináros nyaralási utalványt, amelyet a szálláshelyek kifizetésekor lehet felhasználni. Eddig nagyjából 5 ezer polgár élt ezzel a lehetőséggel. Az elképzelés az volt, hogy az utalványokat tegnapig lehet igényelni, a nagy érdeklődésre való tekintettel azonban október 15-ig tolták ki a határidőt, nyilatkozta lapunknak prof. dr. Győri Lukrécia, a kereskedelmi, idegenforgalmi és hírközlési minisztérium államtitkára. Mint arra Győri rámutatott, a kampány sikerességéhez nemcsak üdülni vágyó személyekre, hanem vendéglátóipari létesítményekre is szükség volt. A minisztérium felhívására 244 létesítmény jelentkezett, ezek azok, ahol a polgárok beválthatják az 5 ezer dináros utalványt. Meglehetősen sokféle típusú létesítményről van szó, vannak közöttük hotelek, magánszálláshelyek, villák, apartmanok, falusi háztartások – taglalta Győri.

– Az utalványokat azok a munkavállalók vehetik igénybe, akik havi személyi jövedelme nem haladja meg a nettó 60 ezer dinárt, valamint a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat nyilvántartásában szereplő munkanélküliek, a nyugdíjasok, a rokkantnyugdíjasok és akik ápolási pénzre jogosultak. Az érdeklődőknek először a szálláshelyet kell lefoglalniuk a 244 létesítmény valamelyikében, majd a foglalást igazoló bizonylattal, személyi igazolványuk fénymásolatával, a személyi jövedelmük nagyságát igazoló dokumentummal – ezt a munkáltatótól kell kérniük – igényelhetik az utalványt a postahivatalokban. A munkanélkülieknek a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálattól kell bizonylatot kérniük, az ápolási pénzre jogosultaknak pedig a szociális központoktól. A nyugdíjasoknak utolsó nyugdíjcsekkjüket kell bemutatniuk az igénylés során. Az utalványok, amelyeket a kérvényezők névre szólóan, postai úton kapnak meg, augusztus 1. és november 20. között használhatóak ki. Fontos tudni, hogy családok esetében, ha például az anya és az apa is eleget tesz valamelyik feltételnek, akkor mindketten igényelhetik az utalványt. Az utalványok névre szólnak, ezért más személy nem használhatja ki. A szerb kormány 100 ezer utalványt tervez kibocsátani. Értesüléseim szerint jelenleg nagyjából ezren igénylik az utalványt naponta. Közülük legtöbben nyugdíjasok – magyarázta Győri.

Arra a kérdésünkre válaszolva, hogy mennyire versenghet a szerbiai idegenforgalmi kínálat például egy tenger menti országéval, az államtitkár megjegyezte, hogy egy nem tenger menti ország idegenforgalmát soha nem lehet egy tengerparttal rendelkező országéval összehasonlítani, két különböző kategóriáról van szó: az emberek többsége számára a nyár és a nyaralás egyenlő a tengerrel. Hozzátette, hogy éppen ezért használhatják ki a polgárok november 20-ig az utalványokat, hiszen a kampánynak nemcsak a hazai turizmus fejlesztése a célja, hanem az idegenforgalom szezonjellegének az enyhítése is.

Fejlesztenék a falusi turizmust

A falusi turizmusban rejlő lehetőségek – mind az ország, mind a helyi önkormányzatok, mind pedig a falusi emberek számára – fontos szempontként szerepeltek az idegenforgalomról szóló törvény módosításának a kidolgozásakor is. A módosítási tervezet egyik legnagyobb újdonsága az, hogy a falusi gazdaságok korlátozott számban a szabad ég alatt is fogadhatnának vendégeket, vagyis kempinget alakíthatnának ki gazdaságuk területén, magyarázta Győri Lukrécia, mondván, hogy erre rendkívül nagy igény mutatkozott. A tervezett újítások közül azt is érdemes kiemelni, hogy a törvényhozó bizonyos felügyeleti hatásköröket a köztársasági felügyelőségről a helyi felügyelőségre ruházna át.

– A kezdeményezés másik célja az, hogy a turizmusra fordított pénz egy része Szerbiában maradjon. Bármennyire is hihetetlenül hangzik, de a szerbiaiak évente nagyjából 900 millió eurót költenek külföldi nyaralás alkalmával. Már az sokat jelentene, ha ennek az összegnek akár csak tíz százaléka az országban maradna. 90 millió euróból jelentős mértékben fejleszteni lehetne a hazai idegenforgalmi létesítmények környékén az infrastruktúrát, vagy bővíteni a kapacitásukat. Ha ez a kampány sikeres lesz, akkor a kormány feltehetőleg komolyan megfontolja, hogy milyen új intézkedésekkel terjessze ki. Előfordulhat, hogy kibővítenék az utalványt igényelhető személyek körét, vagy növelnék a támogatási összeget. A hazai turizmus népszerűsítését szolgálja a napokban záruló, Az én Szerbiám elnevezésű projektum is, amelyet a Szerbiai Idegenforgalmi Szervezet bonyolít le az idegenforgalmi minisztérium támogatásával. Egy vándorkaravánról van szó, amellyel tíz nagyobb szerbiai városba jutottunk el és a szerbiai turisztikai kínálatot népszerűsítettük. Sokszor azért üdülünk külföldön, mert nem ismerjük a hazai lehetőségeket. Római kori maradványok, középkori várak és templomok, kolostorok, nemzeti parkok, síközpontok, falusi vendéglátóipari létesítmények, nevezetes gyógyfürdők – Szerbia ennyi mindent kínál fel a pihenni vágyóknak. Az ország legnépszerűbb üdülőhelyei a nagyvárosok, mint amilyenek Belgrád és Újvidék, a síközpontok – Zlatibor, Kopaonik és Stara Planina –, a gyógyfürdők – Magyarkanizsa, Vrnjačka Banja, Soko Banja, Niška Banja –, valamint a falusi gazdaságok és a borpincészetek – mondta Győri Lukrécia.

Az utalvány iránt érdeklődők a http://mtt.gov.rs/vauceri-za-odmor-u-srbiji/?lang=lat honlapon találják a kapcsolódó részleteket, egyebek mellett azt is, hogy melyik az a 244 vendéglátóipari létesítmény, ahol beválthatják az utalványt.

Szerző (Forrás)
Pesevszki Evelyn, Magyar Szó
Többi hír
A VMSZ támogatni fogja szavazatával az új kormányfőt és a kormány tagjait, emelte ki dr.
Dr. Pásztor Bálint: A VMSZ támogatni fogja az új kormányt