Ugrás a tartalomra

Négy módosító indítvány a Szerbiáról szóló országjelentésre

Négy módosító javaslatot nyújtottak be az Európai Parlament képviselői David McAllister  szerbiai országjelentésére kedd este, a strasbourgi plenáris ülésen.
 

Az Európai Néppárt horvát kezdeményezésre azt kéri, hogy Szerbia a megbékélés és a régiós együttműködés jegyében vizsgálja felül azt a törvényt, amely lehetővé teszi, hogy Szerbia horvátországi állampolgárokkal szemben igazságszolgáltatási eljárást indítson olyan háborús bűnök elkövetésének ügyében, melyeket horvát területeken követettek el. A horvát EP-képviselők kérését, miszerint Szerbia európai csatlakozásának feltétele legyen az említett törvény módosítása, februárban az EP Külügyi Bizottsága elutasította – most ez tért vissza enyhébb formában az Európai Néppárt módosító indítványaként.  McAllister ennek kapcsán a Szerbiáról szóló EP-vita megkezdése előtt azt nyilatkozta, ez a kompromisszumos megoldás nem csak politikai, hanem jogi kérdés is.

Az Európai Parlament egy másik frakciója, a Zöldek két módosító indítványt is benyújtottak.  Az első az eredeti jelentésjavaslatnál keményebben megfogalmazva azt követeli, hogy Szerbia ne gyakoroljon nyomást a köztársasági ombudsmanra, tegye lehetővé Saša Jankovićnak, hogy a törvénnyel összhangban végezze a munkáját, és kapja meg azokat a dokumentumokat, amelyeket az állami szervektől kért. A Zöldek második módosító indítványa Belgrád és Pristina viszonyának rendezésére vonatkozik, és azt kéri, hogy az Európai Bizottság elismeréssel adózzon az igazságügyi megállapodás előtt, amely a párbeszéd februári fordulójában született meg, s az ország előrelépésének értékelésekor tartsa szem előtt mindkét fél törekvéseit a brüsszeli megállapodás végrehajtásában.

Végül az  Európai Baloldal azt kéri, hogy az országjelentés szövegének javaslatából húzzák ki azt a részt, amely Szerbiát felszólítja, hogy csatlakozzon az Oroszország elleni szankciókhoz, az EP pedig ítélje el Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnökének nyilatkozatát, amely szerint az elkövetkező 5 évben az unió nem bővíti tagságát, hiszen ez ellentmond a 2004-es szaloniki nyilatkozatnak.
Az Európai Parlament holnap délután szavaz ezekről a módosító indítványokról, majd ezt követően fogadják el az országjelentés végleges szövegét, amely nem kötelez semmire, viszont politikai súllyal rendelkezik Szerbia integrációs törekvéseinek folytatásában.

Szerző (Forrás)
Tanjug, Pannon RTV
Többi hír
Megduplázta a helyhatósági választásokon való részvételhez szükséges támogatói aláírások számát Temerinben a Vajdaság
Temerinben közös listával indul a helyhatósági választásokon a VMSZ és a VMDP