Ugrás a tartalomra

Nebojša Stefanović: Két hónap alatt 22 százalékkal csökkent a bűnözés

Áprilistól júniusig 22 százalékkal csökkent a bűnözés mértéke Szerbiában, a legtöbb bűncselekményt pedig Belgrádban követték el, jelentette ki Nebojša Stefanović szerbiai belügyi tárcavezető a belügyminisztérium 2014-es évi munkájával kapcsolatos információkat ismertetve a parlament belügyi és védelmi bizottsága előtt.

Idén számos lépést tettek a bűnözés visszaszorítása érdekében, öt bűnözői csoportot lepleztek le, amelyeknek összesen 48 tagja volt. Ezek közül a csoportok közül három pénzügyi bűnözéssel, kettő pedig kábítószer-kereskedelemmel foglalkozott, magyarázta a miniszter, s kifejtette, jelentős eredményeket értek el a korrupcióellenes harc terén is: 548 ilyen jellegű bűncselekményt lepleztek le, s 633 személy ellen érkezett bejelentés. Stefanović leszögezte, a súlyos bűncselekmények száma idén jelentős mértékben visszaesett a tavalyi évhez képest, jelenti a Tanjug.

Szavai szerint csökkent a gyilkosságok száma is, s az emberélet meg a testi épség ellen 764 bűncselekményt követtek el. „Csökkent a halálos kimenetelű közlekedési balesetek száma is, de ez még messze nem kielégítő” – szögezte le a miniszter, s hozzátette, a belügyminisztérium ragaszkodni fog a visszaszorító intézkedésekhez és a képzéshez. Elmondta továbbá, hogy Szerbia területén a gazdasági bűnözés 1993 esetét sikerült leleplezni, s 1336 fő ellen tettek bejelentést.

A beszámolóból kiderült, május 15-e és 23-a között, az árvizek idején naponta mintegy 7300 rendőrt mozgósítottak, legtöbbjüket Obrenovacon, jelenleg két újabb embert tartanak számon eltűntként az árvizek miatt, de a halálos áldozatok száma nem nőtt.

A miniszer közlése szerint folytatódik a belügyminisztérium modernizációja az európai előírásokkal összhangban, s dolgoznak azon az akcióterven, amely lehetővé teszi a 24. tárgyalási fejezetnek a decemberben vagy januárban történő megnyitását.

Az Új Demokrata Párt (NDS) érdeklődésére Stefanović elmondta, a Peščanik portál meg a Kurir lap honlapja elleni heckertámadások ügyében külföldi segítséget kértek, mert a Peščanik elleni támadásról kiderült, hogy külföldről indították. Kifejtette, Oroszországtól, Kanadától, Japántól és más államoktól is kértek segítséget, azt pedig már megállapították, hogy a Kurir honlapját Horvátországból érte támadás.

A miniszter ugyanakkor közölte, a rendőrségi középiskolát július 18-án végzők közül 70-et Novi Pazarba küldenek, 200 új rendőr pedig Újvidéken szolgál majd.

A Szerb Megújhodási Mozgalom (SPO) képviselőjének kérdésére Nebojša Stefanović kifejtette, a rendkívüli helyzetekkel foglalkozó szektor műszaki felszereltsége meglehetősen rossz, egyes helikopterek vele egyidősek, de vannak olyan idős tűzoltóautók is, mint az ő apja. „A katasztrófamegelőzésbe fektetett minden euróval hét eurónyi kárt előzünk meg” – jegyezte meg a belügyminiszter.

Szerző (Forrás)
Vajdaság Ma
Többi hír