Ugrás a tartalomra

Napirenden a privatizációról szóló törvény módosítása

A privatizációról szóló törvény módosításának általános vitáját tartja ma a szerbiai parlament. A törvénymódosításra azért van szükség, hogy a következő öt hónapban kiderüljön, pontosan mekkora összeggel tartoznak a hitelezőknek, illetve az államnak a szerkezeti átalakítás alatt álló vállalatok. Az öthónapnyi idő alatt a kormány megpróbálná megmenti a bajba jutott cégek egy részét.

164 szerkezetátalakítás alatt álló vállalat és 53 ezer munkahely forog kockán. Ezeknek a szerbiai cégeknek az összadóssága a privát és az állami szektor felé több mint másfél milliárd euró. Az Alkotmánybíróság döntése értelmében az állam május 15-e után nem védheti meg a vállalatokat az adósságaik kényszerű behajtásától. A várható törvénymódosítással az állam öt hónapot adna arra, hogy pontosan kiderüljön, ki mennyivel tartozik. A hitelezők a Privatizációs Ügynökséghez fordulhatnak, amely majd egy összegzett nyilvántartást készít el az adósságokról. A cél az életképes vállalatok megmentése a privatizáción keresztül.

A valójában technikai módosítási javaslatot Nikola Selaković igazságügyi miniszter ismertette. „A valóság az, hogy a valamivel több mint 160 vállalat közül sokat próbálhatunk megmenteni. Ennek a törvénynek az elfogadása nélkül senkit sem tudunk megmenteni. Ez az igazság, és ezt mindenkinek tudnia kell Szerbiában.”

Az általános vita során az ellenzék kifogásolta, hogy a módosítási javaslatot nem a gazdasági miniszter ismertette. Emellett a törvény szerintük nem kínál világos megoldásokat és túl szűkre szabott a koncepciója. „A mostani privatizációról szóló törvénymódosítási javaslatnak sokkal széleskörűbbnek kellene lennie, és nagyobb teret kellene adnia nemcsak a vállalatok eladásának, hanem annak is, hogy az eladással megoldhatjuk-e a nyugdíjasok, illetve a nyugdíjalap és az egészségügyi alap kérdését. A privatizációból származó összeg egy része az önkormányzatokat vagy a nyugdíjalapot illeti-e?”  – tette fel a kérdést Dragan Šutanovac, a Demokrata Párt képviselője.

A VMSZ képviselői nem szólaltak fel az általános vita során, mivel szerintük a módosítási javaslat megszavazása a szoros határidők miatt nem várathat magára. Másrészt a szóban forgó vállalatok túlnyomó többsége nem vajdasági. „Mi azt várjuk, hogy új privatizációs törvény szülessen. Azaz, hogy széleskörű változások történjenek e téren, mint ahogyan azt be is haragozták, és ami az elkövetkező néhány hétben vagy legkésőbb egy-két hónapon belül meg is fog történni” – hangsúlyozta Kovács Elvira, a VMSZ képviselője.

A vita során számos konstruktív javaslat is felvetődött mind a kormánypártok, mind az ellenzék oldaláról. Petar Petrović, az Egységes Szerbia képviselő kiemelte: „Ezek a vállalatok már szerkezetátalakítás alatt állnak, a működésük nem minősült nyereségesnek az elmúlt néhány évben, emiatt nem teljesíthetik a tendereken való részvétel feltételeit.” A politikus szerint ezért az államnak kivételt kellene tennie ezekkel a cégekkel, hogy azok a megnyert tendereken keresztül is csökkenthessék az adósságukat.

A törvénymódosítás részletes vitáját hétfőn tartják, amit várhatóan még aznap délután meg is szavaznak.

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír